Hlavní obsah

Pozor, žába! V Česku je 400 míst s důležitou dopravní značkou

Rozhovor se zoologem z Českého svazu ochránců přírody Davidem Čípem o záchraně obojživelníků.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Slýcháváte při letních nocích za oknem kuňkání žab? Máte štěstí. Všechny druhy obojživelníků jsou totiž nyní v Česku buď na Červeném seznamu ohrožených druhů, nebo jsou zařazeny mezi zvláště chráněnými druhy.

Článek

V České krajině lze potkat 21 druhů obojživelníků – mezi nimi jsou nejen žáby, ale také mloci a čolci. Všechny tyto druhy jsou však u nás, podobně jako ve světě, v současné době méně či více závažně ohroženy. Mezi zranitelné druhy se řadí třeba čolek obecný, mezi kriticky ohrožené vyhynutím spadá ropucha krátkonohá.

Začátek jara je pro ně obzvláště riskantní: Pudí obojživelníky k migraci za vodními plochami, kde se rozmnožují. Jejich trasy častou vedou přes silniční úseky, kde spousta z nich zahyne pod koly aut. Český svaz ochránců přírody proto vyhlásil akci Žába, která má za cíl zmapovat co nejvíce ohrožených komunikačních úseků a zabezpečit je trvale či aspoň pro období žabí migrace.

Svaz momentálně eviduje více než 400 takových míst, kde se můžete setkat i s dopravní značkou „Pozor, žába!“. Pokud kdokoliv o neoznačeném a nechráněném místě, kde k migraci obojživelníků dochází, ví, může na stránkách ČSOP vyplnit příslušný formulář.

„Teď zrovna takové období nastává. Jakmile začne k večeru pršet, žáby vylézají a táhnou. Když hodně prší, tak táhnou i přes den,“ nabádá k opatrnosti zoolog z Českého svazu ochránců přírody David Číp. „Teď jsou nastartované a čekají na pořádný déšť. Jakmile zaprší, tak půjdou. Když nezaprší, tak se budou vléct třeba čtrnáct dní nebo tři neděle,“ dodává.

To, že obojživelníci z krajiny mizí, však není zapříčiněno jen jejich migrací přes vytížené silniční úseky. Jejich postupný úhyn souvisí i s ohrožením hmyzu, kterým se živí. Dalším úskalím je vysoušení mokřadů a přerybňování rybníků. „Když je ryb hodně, tak vyžírají vývojová stadia obojživelníků, larvy a vajíčka a tím vlastně žáby hubí,“ popisuje zoolog.

Zachování žab v přírodě lze jít naproti nejen opatrným projížděním kritickými úseky. Ale třeba také budováním malých tůní. Stačí taková, která se naplní dešťovou vodou a přes teplé letní měsíce vysychá. Žábami bývá oblíbenější než tůně celoroční, ve které se drží jejich přirození nepřátelé.

Čím jsou pro krajinu žáby prospěšné? A žijí v Česku jedovaté druhy? Rozhovor se zoologem z Českého svazu ochránců přírody Davidem Čípem si můžete poslechnout v úvodním videu.

Sestřih je součástí pořadu Ráno na gauči, který můžete sledovat každé všední ráno od 7 hodin na Televizi Seznam.

Návod k naladění naleznete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované