Hlavní obsah

Praha 22 chce stavět školu v Uhříněvsi za 650 milionů korun

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Praha 22 vypsala dvoukolovou architektonickou soutěž na novou podobu plánované základní školy v Uhříněvsi. Výstavba za odhadovaných 650 milionů korun by měla podle plánu radnice začít v druhé polovině roku 2022.

Článek

Výstavbu školy má městská část ve své působnosti od roku 2020, předtím ji připravovalo hlavní město. Na webu to uvedl starosta Prahy 22 Vojtěch Zelenka (STAN). Zájemci se mohou do soutěže hlásit do 22. února.

„Školu bychom rádi otevírali pro školní rok 2024/2025,“ uvedl Zelenka. Podle opozičních zastupitelů, kteří se k vypsání architektonické soutěže v prosinci loňského roku vyjádřili v otevřeném dopise starostovi městské části, se kvůli nové architektonické soutěži pozdrží stavba školy. „Ztrácí se další čas tím, že projekt se kvůli architektonické soutěži posune o několik let,“ řekl na zasedání zastupitelstva opoziční zastupitel Martin Langmajer (ODS) s tím, že podle něj lze otevření školy čekat nejdříve v roce 2027, kdy už bude situace ve školství v městské části neúnosná.

Právě nedostatečná kapacita stávajících základních škol U Obory a na náměstí bratří Jandusů v Praze 22 je důvodem pro výstavbu nové školy. Postavit další školské zařízení je potřeba také kvůli předpokládanému rozvoji městské části v dalších letech, jak je zmíněno v dokumentu k zadání soutěže.

Novou školu by mělo navštěvovat až 810 žáků. Součástí budovy by měla být kromě učeben a zázemí pro pedagogy rovněž mimo jiné školní družina, aula, knihovna se studovnou a školní jídelna s kuchyní. V areálu školy je plánovaná také sportovní hala, která bude sloužit pro potřeby ZŠ a po výuce pro veřejnost a sportovní oddíly. V okolí školní budovy budou pobytová zahrada s venkovními učebnami, multifunkční venkovní hřiště i parkovací stání.

Budovu, která by měla být energeticky úsporná, chce Praha 22 postavit na pozemku ohraničeném ulicemi K Uhříněvsi a Přátelství, která je hojně využívanou dopravní tepnou. Za školou, umístěnou na konci zastavitelného území, by v budoucnu měl být pás zeleně. Ten má clonit hluk z plánovaného Pražského okruhu, jehož trasa je navržená zhruba kilometr od pozemku pro školu.

Projekt školy v Uhříněvsi podle starosty Prahy 22 připravovalo hlavní město od roku 2016. Vítězem veřejné zakázky na projekt se tehdy stala firma Obermeyer Helika. O tři roky později Praha a firma Obermeyer Helika ukončily spolupráci. Převod projektu na městskou část byl zastupitelstvem hlavního města schválený v prosinci 2019. Podle starosty Prahy 22 městská část požádala o převedení projektu pod svou působnost proto, že byla s projektovou přípravou záměru nespokojená. Provoz školy postavené podle projektu, který připravila společnost Obermeyer Helika, by podle Zelenky byl zejména kvůli špatnému konceptu vnitřního provozu neekonomický a zatěžoval by rozpočet městské části.

V Praze 22 tvoří koalici STAN a Svobodní a Praha 22.Naše město, tedy sdružení stran TOP 09, KDU-ČSL a Piráti. Městskou část tvoří Uhříněves, Pitkovice a Hájek u Uhříněvsi.

Reklama

Související témata:

Doporučované