Hlavní obsah

Praha chce zřídit konsorcium zdravotnických služeb

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Vedení pražského magistrátu chce vytvořit konsorcium, které by smluvně provázalo zdravotnické organizace města, městských částí a neziskového sektoru.

Článek

Zastřešovat jej má příspěvková organizace Metropolitní nemocnice Na Františku, kterou město vytvořilo pro plánovaný převod stejnojmenné nemocnice ze správy Prahy 1 na magistrát, ze kterého však sešlo. V pondělí o tom rozhodli radní, jejich rozhodnutí musí ještě potvrdit zastupitelé.

Konsorcium má podle představ vedení magistrátu zlepšit spolupráci a fungování zdravotnických zařízení v metropoli. Příspěvková organizace města, která by se měla přejmenovat na Metropolitní zdravotnický servis, má fungovat jako centrální zadavatel nákupů, má vyjednávat se zdravotními pojišťovnami, zajišťovat koordinaci v případě krizí typu té současné nebo vytvořit jednotnou marketingovou strategii pro zapojená zařízení. Organizace by měla dostat k dispozici budovu na Smíchově v ulici U Mrázovky.

Zakládajícími členy konsorcia mají být podle schváleného dokumentu zdravotnické organizace magistrátu, tedy zdravotnická záchranná služba, Městská poliklinika, Městská nemocnice následné péče a Centrum léčebné rehabilitace. Členství bude nabídnuto také 13 zařízením, která zřizují městské části, magistrát již o tom jedná například s Nemocnicí Na Františku, Poliklinikou Prahy 7 nebo Poliklinikou Prosek. Kromě toho by se mohla zapojit i zařízení provozovaná neziskovým sektorem, například Nemocnice sv. Alžběty Na Slupi nebo Nemocnice Milosrdných sester sv. Karla Boromejského.

Radní jednali také o dotaci pro Nemocnici Na Františku. Praha 1 požaduje 42 milionů korun, což je částka, kterou obdržela v minulých letech. Radní Milena Johnová (Praha Sobě) nicméně navrhla přidělení nižšího příspěvku, což vyvolalo v radě spory a rozhodnutí bylo prozatím odloženo.

Nemocnici Na Františku měl magistrát od Prahy 1 převzít, k čemuž vznikla i stejnojmenná organizace města. Začátkem roku se však vyměnilo vedení městské části. Dosavadní první místostarosta a nový starosta Petr Hejma a jeho noví koaliční partneři z řad ODS, TOP 09 a ANO od plánu nemocnici přenechat městu ustoupili.

Předminulé vedení radnice Prahy 1 plánovalo přenechat provoz zařízení soukromníkovi, z plánu však po kritice místních obyvatel, spolků a opozice sešlo. Nemocnice vznikla v roce 1354, na konci 18. století byla největším zdravotnickým zařízením v Praze. Nyní zařízení provozuje 113 akutních lůžek a 46 lůžek následné péče.

Reklama

Související témata:

Doporučované