Hlavní obsah

Praha dá na podporu kongresů pro příští rok 20 milionů Kč

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Pražský magistrát vyčlenil pro dotace na podporu turismu pro příští rok 20 milionů Kč. To je výrazně méně než letos, kdy město kvůli pandemii a výraznému úbytku turistů na podporu turistického ruchu vynaložilo už přes 120 mil. Kč.

Článek

Peníze budou určené na podporu pořádání kongresů a dalších akcí s celostátním a mezinárodním významem. Vyplývá to z dokumentu, který dnes schválili pražští radní.

Zájemci o dotaci o ni mohou magistrát požádat v období od 19. října do 23. listopadu. Je určena na úhradu tzv. ztrátových nákladů projektu, tedy nesmí být použita k vytváření zisku. Podpora je jednoletá a platí pro období od 1. ledna do 31. prosince 2021.

Praha měla dosud v pravidlech kongresy rozděleny do dvou kategorií podle počtu účastníků. Prvou byly akce s 500 až 699 delegáty a druhou pak s více než 700 účastníky. Účastníci pak museli být v Praze minimálně dvě noci.

Dělení kongresů do dvou skupin Praha nyní ruší a podmínky zjednoduší. Pro příští rok je tak pro získání dotace nutné, aby akce měla minimálně 500 registrovaných delegátů a trvala nejméně dva dny. Maximální výše dotace je pak 400 korun na jednoho účastníka a maximálně dva miliony na jeden kongres nebo konferenci.

Kromě kongresů podpoří Praha i akce s nadregionálním nebo mezinárodním významem. Dotace může dosáhnout 30 procent celkových konečných nákladů s tím, že maximální výše na akci bude milion korun. O peníze mohou podle magistrátních pravidel zažádat například právnické osoby, církve, obecně prospěšné společnosti nebo zájmová sdružení právnických osob a profesní komory. V případě kongresu pak pouze jeho pořadatel.

Kvůli pandemii covid-19 v Praze poklesl počet turistů. Město proto letos již do turistického roku poslalo 121 milionů korun. Praha spustila kampaň V Praze jako doma, která měla do hlavního města nalákat především tuzemské turisty. Akce do města přilákala podle Prague City Tourism (PCT) na 70.000 lidí a přínosnost byla kolem 200 milionů korun.

Reklama

Doporučované