Hlavní obsah

Praha může vypadnout z top 10 kongresových měst. Nahradí ji Bratislava?

Přežijí kongresy? Nebo Česko přijde o svou doménu? Rozhovor s pořadatelem Luďkem Vocílkou.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Zapomněli na nás, tvrdí pořadatelé umírajícího oboru, kongresů a veletrhů. Praha přitom patří v tomto odvětví do světové desítky. O své akce by však kvůli malé státní podpoře mohla přijít. Ve prospěch Vídně nebo Bratislavy.

Článek

„Renomé by se mohlo velmi rychle zbourat. Na rozdíl od váhající republiky okolní země masivně kongresy a veletrhy podporují,“ stěžuje si Luděk Vocílka z České aliance profesionálních kongresových organizátorů v rozhovoru ve videu.

Když Praha před osmi lety vyhrála pořadatelství Světového anesteziologického kongresu pro 10 000 účastníků, bylo to velké haló. Přípravy běžely nepřetržitě až do jara 2020, kdy je vypnul koronavirus. Stejně jako celý kongresový a veletržní průmysl.

Nejoblíbenější kongresové destinace (2017)

1. Barcelona

2. Paříž

3. Vídeň

4. Berlín

5. Londýn

6. Singapur

7. Madrid

8. Praha

9. Lisabon

10. Soul

Zdroj: Mezinárodní kongresová asociace ICCA

Pražské akce mohou brzy spolknout třeba Rakousko, Německo nebo Slovensko. Kdokoli totiž letos nebo napřesrok uspořádá ve Vídni event, schová se pod vládní deštník o velikosti 300 milionů eur. Z něj se pokryjí škody, pokud akci zhatí covid-19. Slováci přiklepli na podporu cestovního ruchu a kongresového průmyslu 100 milionů eur.

Pro české kongresy a veletrhy ušil Karel Havlíček (za ANO) program subtilnější, ve výši 600 milionů korun. Nazval ho COVID veletrhy, ale stále čeká na schválení. Pořadatele akcí jako je třeba Světový anesteziologický kongres nebo Mezinárodní strojírenský veletrh odkazuje vláda na Antivirus a COVID nájemné a od zítřka (pondělí) vypsaný program COVID gastro uzavřené provozovny.

Nejsme restaurace. Vláda to chce jen zalepit

Ten počítá s kompenzací 400 Kč za den na každého pracovníka. Podle Luďka Vocílky z České aliance profesionálních kongresových organizátorů chce vláda kongresům jejich přilepením k restauracím jen zacpat ústa. „Tato věc byla vsunutá do toho programu, aby se dala zalepit snaha pomoct kongresům, veletrhům. V reálu to pro nás pomoc není.“

Co se kongresům nelíbí? „Kongresy ani veletrhy nejsou uzavřené provozovny. V původním programu z dílny MPO se počítalo s pomocí už od 15. března, zatímco tady pomoc začíná od 9. října. Jako by jaro neexistovalo. A pomoc je počítána na osobu a nemá logickou vazbu se ztrátou, kterou ten subjekt utrpěl,“ odmítá Vocílka.

Kongresový a veletržní průmysl přitom loni propadl zhruba o 90 procent. „My jsme loni čekali tržby 500 milionů a budeme končit na 40, 45. Propad 90 procent. Realizovali jsme jen dvě akce, jednu v lednu a jednu v září,“ říká za svoji pořadatelskou firmu Guarant International Luděk Vocílka.

Ani letošek pro veletrhy a kongresy moc naděje neskýtá. Zatím se přesouvají do virtuálu, kde je ovšem výnos oproti živé akci jen desetinový. Anebo se odkládají na podzim jako „anesteziologická olympiáda“. Češi věří, že se uskuteční. „Propagovali jsme tu akci po všech kontinentech vyjma Antarktidy. Náklady spojené s marketingem jsou v řádech milionů, které se musí zaplatit předem. Dál náklady na společenské prostory, personální náklady, režie agentury, 25 000 pokojonocí v pražských hotelech,“ říká Vocílka.

Reklama

Doporučované