Hlavní obsah

Praha řeší, co s hlukem v Dlouhé. Navrhuje omezení dopravy v noci nebo zavírací doby klubů

Co by se mělo udělat v Dlouhé ulici? Předseda komise pro noční život odpovídá po prvním zasedání.Video: Petr Švihel

 

Reklama

Na situaci v Praze 1 se zaměřila první schůze na magistrátu, kde radní s městskou policií a provozovateli klubů probírali možná řešení.

Článek

Hlavním tématem první schůzky takzvané „noční komise“ se stala situace v Dlouhé ulici na Praze 1. V této lokalitě dlouhodobě obyvatele trápí nadměrný hluk z místních klubů.

Z návrhů na uklidnění situace má nejblíže vyhláška, kterou prosazuje Praha 1. Má umožnit městským částem ve vybraných ulicích nařídit podnikům čas, kdy musí zavírat.

„Já doufám, že vznikne návrh, který bude vybalancovaný a umožní městským částem do zavírací doby promlouvat, ale nepovede k likvidaci podniků,“ říká Jan Štern.

Vyhláška je aktuálně v připomínkovém řízení městských částí, městské části ale chtějí, aby byla připravená už na letošní letní sezónu.

„My jako městská část teď připravujeme k vyhlášce připomínky, zajímalo mě, co k tomu řekne noční starosta. Budeme s ním dál jednat,“ řekl po schůzce David Skála, radní z Prahy 1.

Jan Štern prosazuje v Dlouhé omezení dopravy ve večerních hodinách. Jde o nástroj, který odkoukal v jiných metropolích, kde pomohl vyřešit noční nadměrný hluk.

„Ten návrh vyplývá ze zkušeností lidí, kteří tam žijí a identifikovali nekonečný proud aut, především taxíků v letních měsících, jako jeden z významných zdrojů hluku,“ říká Štern a dodává, že návrh je ve fázi hledání technického řešení.

Komise se skládá ze zástupců městské policie, klubů, radních Prahy 1 a dalších lidí, kteří se potýkají s problémy v noční Praze.

Jan Štern byl dosazený na post takzvaného noční starosty v lednu, spadá do gesce Hany Třeštíkové (Praha Sobě), radní odpovědné za kulturu.

Úkolem nočního starosty je řešit problémy s nadměrným hlukem v centru metropole v noci, kdy se lidé chodí bavit do klubů a barů. Už dříve Jan Štern avizoval, že bude chtít využít jiné nástroje, než je antikonfliktní tým, který si najímalo předchozí vedení Prahy 1.

Reklama

Související témata:

Doporučované