Hlavní obsah

Hladiny řek budou dál stoupat, varovali meteorologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Rozvodněné Labe v Hradci Králové u elektrárny Hučák v pondělí 25. prosince.

Reklama

aktualizováno •

Hladiny řek v Česku se v úterý drží na povodňových stupních. Podle meteorologů dál hrozí vzestup hladin toků.

Článek

Článek průběžně aktualizujeme.

V úterý ráno meteorologové evidovali povodňový stupeň na více než 140 místech. Stupně povodňové aktivity Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) podle výstrahy nadále očekává až do odvolání na většině území Česka. Podle meteorologů by se již ale situace měla postupně zklidňovat.

Třetí, tedy nejvyšší povodňový stupeň, odpoledne zůstával jen na třech místech středních Čech. Na Sázavě v Nespekách na Benešovsku a v Kácově na Kutnohorsku, na Labi v Kostelci nad Labem. Naopak ve Zruči již hladina Sázavy klesla na druhý stupeň.

Na druhém stupni byla odpoledne v regionu kromě Sázavy ve Zruči také Cidlina v Sánech na Nymbursku, Jizera v Bakově nad Jizerou na Mladoboleslavsku a nově Labe v Mělníku. Naopak Mrlina ve Vestci na Nymbursku již klesla na úroveň prvního stupně. Vyplývá to z informací hydrologů.

V úterý dopoledne na třetí stupeň vystoupala hladina Labe v Děčíně, v Ústí nad Labem a Litoměřicích. Děčín z toho důvodu uzavřel komunikaci směrem do Žlebu. Od pondělí je uzavřen viadukt v Krokově ulici u Libverdy a stojí protipovodňová stěna v ulici U Přístavu.

V Ústí nad Labem voda z Labe zaplavila část silnice v protipovodňové vaně v Přístavní ulici pod mostem Dr. Edvarda Beneše. Motoristé neprojedou úsekem od kruhového objezdu pod Větruší směrem na Děčín a musí přes centrum.

Třetí, tedy nejvyšší povodňový stupeň, byl v Pardubickém kraji v poledne na dvou místech, a to na Labi v Němčicích a na Chrudimce v profilu Padrty. Druhý stupeň byl na pěti místech a na dalších nejnižší první stupeň. Hladiny řek se většinou už nezvyšovaly, vyplynulo z dnešních údajů meteorologů.

Hladiny řek v Jihomoravském kraji postupně klesají. Povodí Moravy eviduje druhý stupeň povodňové aktivity značící pohotovost už jen na Svratce v Židlochovicích na Brněnsku, vyplývá z jejich webu.

„V pondělí jsme byli přivoláni na Poříčí, kde byla část bagru zatopená. Další nebezpečí ale nehrozilo, a tak jsme zavolali firmu, která má stavbu na starost, aby si s tím poradila,“ řekl dnes ČTK mluvčí hasičů Jan Dvořák. Bagr v korytě zůstal a dnes byl téměř celý zatopený.

Hladina Moravy v Moravičanech na Šumpersku začala pozvolna odpoledne klesat a snížila se z třetího povodňového stupně. Naopak kvůli stoupající hladině řeky Moravy byl vyhlášen dopoledne druhý povodňový stupeň na řece Moravě v Olomouci.

Zvýšené průtoky zaměstnávají také hasiče, dnes mají na kontě zatím 30 výjezdů. „Zasahujeme například na okraji Pňovic na Olomoucku, kde se Oskava vylila z břehu a další voda přitékala z polí a ohrožovala tři rodinné domy. Ve spolupráci s dobrovolnými hasiči jsme instalovali pytle s pískem, abychom zabránili dalšímu rozlivu. Situaci na místě nadále monitorujeme, je stabilizovaná,“ informovala dnes ČTK mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Naopak Jizera v Jablonci nad Nisou pomalu klesá, v noci se dostala ze třetího na druhý stupeň. Meteorologové ale upozornili, že vlivem tání sněhu budou v Libereckém kraji hladiny toků stoupat.

Reklama

Doporučované