Hlavní obsah

Kraj převezme pozemky dolu u „Šikmého kostela“, vznikne tam turistické centrum

Foto: Profimedia.cz

Věže dolu Gabriela na Karvinsku.

Reklama

Moravskoslezský kraj se podle iRozhlasu chystá převzít pozemky v areálu bývalého dolu Gabriela a Šikmého kostela na Karvinsku. Část získá zdarma od státní firmy Diamo, zhruba osm hektarů pak odkoupí od firmy miliardáře Bakaly.

Článek

Karvinsko čekají výrazné změny, které by měly region učinit atraktivnějším a zabránit do budoucna úbytku obyvatel.

Jak píše server iRozhlas, jedním z projektů je POHO park, který má vyrůst v areálu bývalého dolu Gabriela a je prezentován jako brána do takzvané pohornické krajiny. Už na podzim získal projekt zelenou od Ministerstva životního prostředí, které dohlíží na čerpání peněz z transformačního fondu. Během prosince by mu pak měl resort schválit evropskou dotaci v řádu stovek milionů korun.

Jedinou překážkou je vyřešení majetkových poměrů. Moravskoslezský kraj musí převzít všechny pozemky, na nichž má transformační projekt stát.

Autor zprávy Tomáš Pika připomíná, že pozemky mají v současnosti dva majitele: státní firmu Diamo, která zahlazuje následky těžby, a realitní společnost Asental Land, která patří miliardáři Zdeňku Bakalovi.

Podle náměstka hejtmana Jakuba Unucky (ODS) je klíčové převzetí zhruba 13 hektarů od Diama. Krajští zastupitelé by podle iRozhlasu měli ve čtvrtek hlasovat o jejich bezúplatném převodu.

Ve hře byl původně i odkup či částečný odkup. Variantu převodu, která nakonec zvítězila, přezkoumával i antimonopolní úřad. Posuzoval, zda to nezakládá veřejnou podporu. Projekt totiž bude i komerčně zaměřený a panovaly obavy, že by převod mohl narušovat hospodářskou soutěž. To bylo ale vyvráceno.

Na odkupu pozemků od Bakalovy firmy se pak hejtmanství dohodlo už v létě. Jde o zhruba osm hektarů, které propojí areál se silnicí první třídy. Smlouva začne platit ve chvíli, kdy pozemky na kraj převede Diamo.

Celková hodnota projektu je 503 milionů korun, 428 milionů by měla zaplatit Evropská unie, 75 milionů pak kraj z vlastního rozpočtu.

Server připomíná, že Moravskoslezský kraj celkově usiluje o evropské dotace na transformační projekty za zhruba 18,9 miliardy korun, přičemž skoro devět miliard musí podle podmínek vyčerpat do roku 2027.

Reklama

Doporučované