Hlavní obsah

Nechal je zemřít hlady. Vůdce keňského kultu byl obviněn z masové vraždy

Foto: Profimedia.cz

Vůdce sekty Paul Mackenzie u soudu v keňské Mombase.

Reklama

Před soud se vůdce kultu Paul Mackenzie a dalších 94 osob postaví ve středu. Podle obžaloby Mackenzie zavedl své následovníky do lesa, kde je vyzval k půstu. Většina zemřela na vyhladovění, někteří na fyzické násilí – včetně dětí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Vůdce keňského kultu Paul Mackenzie čelí obvinění z vraždy a terorismu, napsala dnes BBC. Před soud ve městě Malindi se spolu s dalšími 94 obžalovanými postaví ve středu. Podle obžaloby nese vůdce kultu vinu za smrt více než 400 lidí.

Mackenzie byl zadržen loni v dubnu krátce poté, co byly v lese Shakahola nalezeny masové hroby ukrývající stovky těl. Následné šetření u většiny z nich prokázalo známky vyhladovění, u některých těl, včetně několika dětských, odborníci objevili stopy po fyzickém násilí.

Vazba Mackenzieho byla na žádost vyšetřovatelů několikrát prodloužena, nyní ale údajně našli dostatek důkazů, aby u obžalovaných prokázali vinu. Dle obžaloby měl Mackenzie přesvědčit členy svého kultu Good News International Church (Mezinárodní církev dobrých zpráv), aby se do lesa přesunuli a připravovali se na konec světa. Následně je vyzval k půstu, který později vedl k vyhladovění a smrti, po níž se měli dostat do nebe a setkat se s Ježíšem.

Informace serveru BBC v rozhovoru v květnu minulého roku, tedy měsíc poté, kdy byla těla nalezena, potvrdila Salema Masha. Matka několika dětí z lesa utekla. „Když dítě brečelo, řekli nám, abychom vzali hůl a bili jej, aby se mohlo dostat do nebe a tak jíst,“ popsala Salema brutalitu kultu.

Mackenzie vinu odmítl s tím, že úmrtí zavinit nemohl, jelikož činnost kultu oficiálně ukončil v roce 2019. K přesunu do lesa Shakahola mělo ale podle Salemy dojít až poté, a to právě na popud obžalovaného.

65 z celkem 95 podezřelých vyšetřovatelé nalezli přímo na místě masových hrobů a nejdříve je považovali za oběti. Později se ale prokázalo, že mnoho z dětí, které v lese zemřely, bylo jejich. Řada z nich poskytla falešné identity a snažili se zapírat, že děti jsou opravdu jejich.

Mackenzie už jedním trestním řízením prošel, a to minulý listopad. Týkalo se ale obvinění z nelegálního provozu filmového studia propojeného s jeho kázáními a následné distribuce nahrávek. Z této činnosti byl usvědčen.

Reklama

Doporučované