Hlavní obsah

Novozelándská poslankyně kradla v obchodě. Zdůvodnila to pracovním stresem

Foto: Shutterstock.com

Budova parlamentu Nového Zélandu ve Wellingtonu.

Reklama

Poslankyně Golriz Ghahramanová rezignovala poté, co se na internetu objevily záběry, na nichž krade kabelku z butiku. Své chování zdůvodnila pracovním stresem.

Článek

Novozélandská poslankyně za stranu Zelených Golriz Ghahramanová v úterý na svůj post rezignovala. Důvodem je obvinění ze tří krádeží ve dvou obchodech s oblečením, informovala BBC. Své chování zdůvodnila stresem z práce.

Ghahramanová rezignovala krátce poté, co se dnes na internetu objevil záznam kamerového systému CCTV, na němž poslankyně krade z jednoho z butiků kabelku. „Není to chování, které bych mohla vysvětlit, protože není nijak racionální a po lékařském zhodnocení jsem pochopila, že na tom nejsem dobře,“ uvedla poslankyně v rezignačním prohlášení. Zároveň dodala, že se nechce nijak vymlouvat.

42letá politička původem z Íránu se roku 2017 stala historicky první uprchlickou členkou parlamentu. Ze své domoviny uprchla i se svou rodinou, ještě když byla dítě a azyl se jim povedlo získat právě na Novém Zélandu.

Na rezignaci Ghahramanové zareagovali i její kolegové, například její stranický kolega James Shaw. Postavil se za ni s tím, že jeho kolegyně čelila opravdu velkému množství stresu, který plynul z dlouhodobých sexuálních a násilných výhrůžek, prakticky od začátku svého působení v parlamentu. „Pokud se potýkáte s tolika výhrůžkami v situaci, která je už tak poměrně stresová, bude to mít následky,“ zastal se Ghahramanové Shaw.

Politička čelila výhrůžkám nejen kvůli svému pohlaví, ale také kvůli svého původu. V nedávné době byla kritizována za účast v protestech na podporu Palestiny a za své kritické postoje vůči vojenskému počínání Izraele v Pásmu Gazy.

Reklama

Doporučované