Hlavní obsah

NYT: Zloději kradou z knihoven po celé Evropě raná vydání Puškinových knih

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Vzácná a hodnotná díla zmizela z řady evropských zemí včetně České republiky. Ilustrační fotografie.

Od začátku války na Ukrajině dochází v evropských knihovnách ke krádežím. Zloději cílí především na na první nebo raná díla Alexandra Puškina či Nikolaje Gogola. Existuje možnost, že knihy putují do rukou ruských sběratelů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V dubnu 2022 přišli do univerzitní knihovny v Tartu, druhém největším městě Estonska, dva muži. Tvrdili, že jsou příbuzní a prchají před válkou. Dvojice si vyžádala první vydání knih Alexandra Puškina s tím, že zkoumá cenzuru v carském Rusku, aby se synovec mohl ucházet o stipendium ve Spojených státech. Knihovníci jim ochotně pomohli.

Muži strávili „studiem“ knih deset dní. O čtyři měsíce později ale knihovna během běžné roční inventury zjistila, že osm knih, které si muži vyžádali, zmizelo. Místo nich se v knihovně nacházely velice přesvědčivé falzifikáty, popisuje The New York Times.

Zpočátku to vypadalo jako ojedinělý případ. Policie teď ale vyšetřuje rozsáhlou koordinovanou sérii krádeží vzácných ruských knih z 19. století po celé Evropě. Krádeže se týkají především prvních a raných vydání děl Alexandra Puškina – pachatelé knihy vždy nahradí extrémně věrnými podvrhy, které většinou odhalí až oko skutečného odborníka.

Od roku 2022 tímto způsobem podle Europolu zmizelo více než 170 knih v hodnotě přes 2,6 milionu dolarů z knihoven v Lotyšsku, Německu, Finsku, Francii nebo České republice. Nejvíce byla postižena knihovna Varšavské univerzity, z níž zmizelo 78 knih. Každé dílo má samo o sobě hodnotu desítek až stovek tisíc dolarů.

Zmizení tolika knih stejného druhu z tolika zemí v relativně krátkém období je podle odborníků bezprecedentní. Krádeže přiměly knihovny k posílení bezpečnosti a obchodníky k vysoké ostražitosti ohledně původu ruských knih.

Úřady v souvislosti s krádežemi zatkly devět osob. Čtyři lidé byli zadrženi koncem dubna v Gruzii spolu s více než 150 knihami. V listopadu francouzská policie zadržela tři podezřelé. Další muž byl odsouzen v Estonsku a pátý podezřelý je ve vězení v Litvě. Vyšetřovatelé jsou nicméně přesvědčeni, že knihy vyměňují „menší ryby“, které pracují pro větší organizace. Zatím ale není jasné, kdo za organizovanými krádežemi stojí.

Ceny knih vydaných za života takzvané svaté trojice ruských romantických spisovatelů – Puškina, Gogola a Michaila Lermontova – v posledních 20 letech dramaticky vzrostly v souvislosti s růstem bohatství ruských sběratelů. Podle obchodníků je to malý trh s relativně malým počtem knih a sběrateli, kteří často mají seznam knih, jež chtějí. Podle expertů je proto možné, že knihy putují právě do Ruska – tamní sběratelé totiž nemohou kvůli sankcím podobná díla nakupovat v Evropě legálně.

Obchodní organizace Mezinárodní liga antikvářů zařadila mnoho z nedávných krádeží knih do svého registru pohřešovaných knih. Podle Pierra-Yvese Guillemeta, londýnského obchodníka specializujícího se na ruské vzácné knihy, je nepravděpodobné, že by se ruské knihy ukradené z evropských knihoven objevily na oficiálních aukcích na Západě.

Doporučované