Hlavní obsah

Slováci opět demonstrovali proti vládě, protesty se rozšířily do dalších měst

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Slovenský premiér Robert Fico.

Reklama

Podle listu Sme přišlo v severoslovenské Žilině na protivládní protest 2500 lidí, v Nitře asi dvě tisícovky demonstrantů.

Článek

Slovenská metropole zažila v úterý třetí protivládní demonstraci za poslední necelé dva týdny. Protestů, které se postupně rozšířily také do dalších měst v zemi, se podle médií opět zúčastnily tisíce lidí.

Shromáždění organizuje opozice kvůli vládním návrhům změn v trestním právu včetně zrušení úřadu speciální prokuratury, který dohlíží také na vyšetřování několika kauz z doby dřívějšího vládnutí strany Směr-sociální demokracie nynějšího premiéra Roberta Fica.

Opoziční strany požadují, aby vládní koalice stáhla z jednání parlamentu změny v trestním zákoníku a v souvisejících zákonech, kterými chce kabinet ve zrychleném režimu prosadit nejen zrušení speciální prokuratury už k polovině ledna příštího roku, ale také například snížit tresty za korupci či ekonomickou kriminalitu. Opozice kvůli tomu také přistoupila k obstrukci při jednání parlamentu, který se k návrhům na změny v trestním právu a justici dosud nedostal. Vládní politici ale dali najevo, že na svých návrzích trvají. Úřad evropského veřejného žalobce pak v pondělí uvedl, že tyto návrhy znamenají vážné nebezpečí narušení právního státu.

„Je nás stále více. Musíme jim ukázat, že spravedlnost a demokracii ubráníme i v zimě,“ řekl z pódia na demonstraci v Bratislavě předseda nejsilnějšího opozičního hnutí Progresivní Slovensko Michal Šimečka. List Denník N odhadl účast na bratislavském protestu, který byl nově v centru metropole, na 15 000 až 18 000 lidí. Podle něj minulý týden na podobnou akci přišlo v Bratislavě přes 10 000 demonstrantů; tehdy bylo shromáždění na menším náměstí u budovy úřadu vlády.

Podle listu Sme například v severoslovenské Žilině přišlo na protivládní protest 2500 lidí, v Nitře asi dvě tisícovky demonstrantů. První z nynějších protestů proti vládě, která se ujala moci letos v říjnu, se konal 7. prosince v Bratislavě. Minulý týden se podle organizátorů přidala další čtyři města a na dnešek svolala opozice demonstrace do 11 měst.

Reklama

Doporučované