Hlavní obsah

Z nigerijské věznice uprchlo přes sto trestanců. Budovu poškodil déšť

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

V posledních letech utekly z nigerijských věznic tisíce trestanců. Ilustrační fotografie.

Reklama

Z nigerijských věznic utíká stále více trestanců. V posledních letech jich byly tisíce. Ve středu došlo k dalšímu útěku, více než 100 vězňů uteklo z objektu poblíž hlavního města země. Úřadům se situaci nedaří vyřešit.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nigérií se ve středu prohnaly silné bouře, které za sebou zanechaly velké škody. Výrazně poškozena byla i věznice se střední ochranou ve městě Suleja, jež se nachází nedaleko nigerijské metropole Abuja, informovala zpravodajská agentura Reuters. Silné deště zapříčinily škody na vězeňské budově včetně obvodových zdí, kvůli čemuž se z věznice podařilo utéci 118 trestancům.

Bezpečnostní složky tvrdí, že mají situaci plně pod kontrolou, navzdory tomu, že se jim zatím podařilo dopadnout pouze deset uprchlíků. Vyzývají obyvatele Nigérie ke zvýšené opatrnosti. Identitu osob na útěku úřady nezveřejnily, ví se ale, že v této věznici pobývalo několik členů povstalecké skupiny Boko Haram.

Hromadné útěky z věznic nejsou v Nigérii nic nového. Kvůli přeplněnosti tamních žalářů, nedostatečné bezpečnosti, jejich podfinancování a útokům povstaleckých skupin k těmto situacím dochází relativně často. V roce 2022 uteklo z věznice s nejvyšší ostrahou v hlavním městě Abuja přes 400 vězňů a v posledních letech se tento počet pohybuje v řádech tisíců.

Tiskový mluvčí vězeňské služby prohlásil, že na řešení problémů se intenzivně pracuje. Ve výstavbě je šest nových vězeňských komplexů s kapacitou pro 3000 lidí. Úřady zároveň hledají prostředky na modernizaci již postavených káznic.

Reklama

Související témata:

Doporučované