Hlavní obsah

Francie i Itálie vrací děti do škol. Vrásky jim dělají nové mutace viru

Foto: Profimedia.cz

Online výuka v nizozemském Rotterdamu.

Reklama

Návrat školáků z vánočních prázdnin do lavic se nekoná v mnoha zemích Evropy. Když ano, tak většinou s omezeními.

Článek

I přes to, že otevření škol má v mnoha evropských státech mezi dalším uvolňováním restrikcí přednost, se žádný velký návrat mladých Evropanů do škol nekoná. Mnoho států se potýká se špatnou koronavirovou situací a tam, kde školy po Vánocích otevřou, jde většinou jen o ty základní.

Francie se drží plánu a základky otevřela

Ve Francii se navzdory odkladu znovuotevření restaurací, kin, divadel a dalších kulturních institucí v pondělí žáci základních škol do lavic vrátili, píše server The Local.

Tamní ministr školství Jean-Michel Blanquer francouzské televizi BFM TV v pondělí řekl, že návrat do základní škol probíhá podle plánu. Upozornil ale, že na bezpečnostní opatření a testování žáků je třeba dbát ještě víc než kdy předtím. Důvodem jsou podle něj nové kmeny koronaviru (jihoafrická varianta 501Y.V2 a britská B.1.1.7), které mohou „více zasáhnout mladé lidi“. Francie už má totiž potvrzený výskyt na svém území u obou z nich.

Na svých oficiálních stránkách francouzská vláda dále uvádí, že střední školy nadále fungují v režimu, kdy má mít každý student zaručeno 50 % osobní výuky. Druhou polovinu učení musí studenti zvládnout z domova virtuálně nebo samostudiem. Na 100 % by se podle Blanquera střední školy mohly otevřít, pokud to situace dovolí, od 20. ledna.

Univerzity podle vládního webu poskytují distanční vzdělávání s výjimkou praktické práce a odborného výcviku, který je ze své podstaty na dálku neproveditelný.

Všichni francouzští studenti a žáci starší šesti let jsou povinni nosit roušku.

Počty nově nakažených se ve Francii v poslední době pohybují v nižších desítkách tisíc, vrcholu tam křivka dosáhla začátkem listopadu.

Žáci základních škol v Itálii se vrátí zítra

Doma mladí školáci už dlouho nezůstanou ani v Itálii. Základní školy se tam otevřou ve čtvrtek.

Původně to mělo platit i pro střední školy, ty ale nakonec zůstanou zavřené o několik dní déle do 11. ledna. Do středních škol se navíc vrátí jen 50 % studentů a druhá polovina se bude učit distančně. Několik regionů i toto částečné otevření středních škol odložilo na konec ledna či až začátek února.

ČTK připomíná, že otázku otevření středních škol doprovázel silný spor mezi členy vlády. Zastánci původního čtvrtečního data argumentují novou zprávou Italského zdravotnického ústavu (ISS), podle kterého na školy připadají jen dvě procenta zjištěných ohnisek koronaviru zaznamenaných od loňského září.

Vrchol podzimní vlny Itálie zažila v půlce listopadu, kdy v zemi přibývalo až 40 000 nakažených denně, a koncem měsíce a v prosinci pak denní počty mrtvých dosáhly vysokých čísel srovnatelných s jarní vlnou mezi 600 až 1000 oběťmi. Aktuálně v Itálii přibývá kolem 10 000 nově nakažených a 300 mrtvých.

I proto vláda také rozhodla prodloužit do 15. ledna pravidla zavedená pro období vánočních a novoročních svátků. Zakázané jsou tak cesty a přesuny mezi jednotlivými regiony.

Otevřené školy podle britského Telegraphu jsou například ve Švédsku a Švýcarsku. Už od září je drží otevřené i Belgie.

Tvrdě zavřená Británie

Ještě v neděli dopoledne britský premiér Boris Johnson ujišťoval z obrazovky BBC, že „nemá pochyb o tom, že školy jsou bezpečné“ a že by rodiče měli své děti posílat hlavně do základních škol, pokud ovšem jsou otevřené. O 36 hodin později Johnson pohnutým hlasem oznamuje pro Anglii celonárodní lockdown s tím, že se s okamžitou platností zavírají alespoň na 6 týdnů všechny základní a střední školy.

Výjimkou jsou ohrožené děti ze znevýhodněného prostředí a ratolesti rodičů, kteří patří mezi „key workers,“ tedy pracují ve strategických sektorech britské ekonomiky nebo na důležitých pozicích.

Služebně nejstarší člen Johnsonova kabinetu Michael Gove pak v úterý odpálil další „bombu“, když oznámil zrušení klasických středoškolských zkoušek, GCSE (celonárodní zkouška po 16leté) a A-levels (britská obdoba české maturity). Gove dodal, že výsledky testů nahradí pečlivé hodnocení studentů ze strany kantorů, u něhož se ohlídá, že bude skutečně spravedlivé.

Mezitím ovšem ministr školství Gavin Williamson podle Guardianu přispěchal s informací, že naděje ještě žije a že by se v létě v Anglii alespoň v nejdůležitějších předmětech mohly zkoušky přece jen konat. Williamson zmínil anglický jazyk, matematiku a science, tedy vědecký předmět, který je kombinací české biologie, fyziky a chemie. V ostatních předmětech by pak o známkách rozhodla škola na základě dosavadních výsledků toho kterého studenta.

Guardian připomíná, že už loni způsobila vláda během první vlny pandemie chaos ve středoškolských zkouškách, což pak zkomplikovalo přijímací řízení pro studium na vysoké škole.

Už třetí a nebývale tvrdý lockdown je vůbec nejpřísnější za celé období pandemie. Vláda se na něm dohodla ve snaze zabránit totálnímu kolapsu zdravotnictví, které zoufale čelí záplavě nových případů nemoci covid-19.

Obyvatelé Anglie musejí od úterka zůstávat doma, výjimkou jsou nákupy základních potřeb, cesta k lékaři, péče o zranitelné lidi a možnost jít si ven zacvičit. Zkušenosti z jarních lockdownů zřejmě vládu vedly k ještě jedné výjimce – ven z domu mohou vyjít i lidé prchající před domácím násilím.

Kromě Anglie platí lockdowny i v dalších částech Spojeného království. Skotská premiérka Nicola Sturgeonová už dříve ohlásila lockdown do konce ledna s tím, že uzavřené zůstanou i školy. Ty budou spoléhat na distanční výuku i ve Walesu, minimálně do 18. ledna.

Německo chtělo uvolňovat, nakonec zpřísňuje

Už od zpřísnění karanténních opatření 16. prosince minulého roku jsou školy i školky zavřené i u našich západních sousedů. Restrikce zahrnující i zavření restaurací, barů a většiny obchodů trvá do 10. ledna. Poté se měli žáci do školních budov vrátit, v poslední době se ale koronavirová situace v Německu natolik zhoršila, že vláda nakonec v úterý rozhodla o dalším zpřísnění restrikcí.

Školy i školky tak zůstanou zavřené minimálně do konce měsíce. Po jednání s premiéry spolkových zemí kancléřka Angela Merkelová oznámila i nové pravidlo spočívající v omezení volného pohybu osob na maximální vzdálenost 15 kilometrů od domova v regionech, kde se covid-19 šíří nejvíc.

Situace je podle Merkelové natolik vážná, že zpřísnění je nutné. Nové pravidlo bude platit v okresech, kde bude počet nových případů infekce větší než 200 na 100 000 obyvatel za sedm dní. Dál než 15 kilometrů od bydliště se budou tamní obyvatelé moci vzdálit, jen když budou mít pádný důvod. Za ten se nebude považovat nákup, sport ani turistika. Stanovenou hranici už v tuto chvíli přesahuje 70 z 410 okresů a měst.

Celá řada dalších uzávěr

Z prázdnin trvajících do 4. ledna se do lavic nevrátili ani žáci na Slovensku. Podle webu tamního ministerstva školství bude distanční forma výuky pravděpodobně trvat nejméně do 18. ledna. Dosud ale u našich východních sousedů nepanuje shoda na tom, co bude dál.

Země se aktuálně potýká těžkou epidemiologickou situací a zdravotnickou krizí.

Podrobněji jsme o situaci na Slovensku informovali v pondělí:

Podobně je tomu se školami například i v Rakousku. Tam školní prázdniny končí 7. ledna a žáci rovnou nastoupí na distanční výuku. V zemi aktuálně do 18. ledna platí celostátní karanténa vyhlášená 26. prosince, zatím ale není jasné, v jakém režimu bude Rakousko fungovat poté.

Zavřené jsou školy dále například i v Nizozemsku a Irsku, Maďarsko otevřelo jen částečně základní školy.

Reklama

Doporučované