Hlavní obsah

Pražské jaro dnes uvede koncert PKF-Prague Philharmonia s Jörgem Widmannem

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Pražské jaro dnes uvede koncert orchestru PKF-Prague Philharmonia pod taktovkou francouzského šéfdirigenta Emmanuela Villaumeho.

Článek

Ve Dvořákově síni Rudolfina ho doprovodí německý klarinetista a skladatel Jörg Widmann. Program nabídne díla Igora Stravinského, Wolfganga Amadea Mozarta a Francise Poulenca. Koncert se uskuteční s obecenstvem v sále. Zároveň bude přímým přenosem vysílán na festivalovém webu.

Od 24. května se může kulturních akcí venku zúčastnit až 1000 lidí, musí ale tak být naplněna nejvýš poloviční kapacita prostoru. Akce uvnitř se mohou konat s účastí maximálně 500 diváků, ale pořadatelé také mohou obsadit nejvýš polovinu celkové kapacity.

Večer otevře balet o dvou obrazech Apollon musagète, který vznikl v roce 1928 na objednávku americké mecenášky Elizabeth Sprague Coolidgeové pro hudební festival pořádaný Kongresovou knihovnou ve Washingtonu. Stravinskij si vybral tři Múzy pro hudbu a choreografické umění nejvýznačnější - Kalliopé, přijímající od Apollona pisadlo a desky, zosobňuje rytmickou poezii, Polyhymnie s prstem na ústech mimiku. Terpsichoré, spojující v sobě básnické rytmy s výmluvností pohybu, zjevuje lidem tanec, proto zaujímá mezi Múzami čestné místo vedle Apollona. Následuje Mozartův Koncert pro klarinet a orchestr A dur, který je základním a neopomenutelným dílem klarinetového repertoáru, přestože je jedním z prvních koncertů pro tento nástroj. Přednese ho rezidentní umělec festivalu Widmann. Závěrečná Sinfonietta je jediné symfonické dílo, které Poulenc, člen slavné pařížské Šestky, vytvořil.

Emmanuel Villaume je od sezóny 2015/2016 šéfdirigentem a hudebním ředitelem orchestru PKF – Prague Philharmonia a na podzim roku 2020 zahájí svou v pořadí již osmou sezonu jako hudební ředitel Opery v Dallasu.

Letošní festival Pražské jaro 12. května ve Smetanově síni Obecního domu v Praze tradičně otevřela Má vlast Bedřicha Smetany, tentokrát v podání souboru Collegium 1704. V koncertní síni mohli být výjimečně přítomni diváci. Pražské jaro ve svém aktualizovaném programu 76. ročníku nabízí 23 koncertů on-line, šest z nich včetně závěrečného 3. června se koná za přítomnosti publika. Loňský ročník se kvůli opatřením proti šíření koronaviru konal jen on-line.

Reklama

Související témata:

Doporučované