Hlavní obsah

Pražský magistrát rozesílá nezákonné pokuty za parkování

Záhady Josefa Klímy: Pražský magistrát rozesílá nezákonné pokuty za parkování. Obyvatelé se rozhodli bránit.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Na pražské Ohradě je u zastávky hromadné dopravy parkoviště U Zahrádek. Po zavedení parkovacích zón se v jeho části objevila dopravní značka se zákazem zastavení. Za její nedodržování rozdává magistrát pokuty.

Článek

Výzvy k zaplacení pokut přitom neobsahují přesné vymezení místa, kde měl řidič údajný přestupek spáchat. Jiří Běhal, jeden z místních obyvatel, se – po doručení pěti výzev k zaplacení pokuty najednou – rozhodl zjistit, co se děje.

Dobral se k tomu, že zákazovou značku město umístilo na část parkoviště kvůli tomu, že tam nemůže zavést parkovací zóny. Daná oblast je totiž částečně na soukromém pozemku. A jakékoli nezpoplatněné parkování není v zájmu ani magistrátu, ani městské části.

Zákazová značka byla na parkoviště umístěna na popud magistrátu a vybrané pokuty jdou do jeho rozpočtu. Když však byl Jiří Běhal řešit pokutu přímo na magistrátu, poslali ho na městskou část, jejíž dopravní odbor umístění značky schválil.

Schválil ji i přes to, že podle oslovených dopravních expertů platí zákaz zastavení na pozemních komunikacích, ovšem již neplatí na soukromých pozemcích hned vedle. Město tak umístilo zákazovou značku a vybírá pokuty v rozporu se zákonem. Omezuje také práva soukromého majitele pozemku tím, že mu zakazuje na jeho pozemek vjet a zastavit na něm.

Jak to městská část řešila? Dopravní odbor Prahy 3 odkázal Jiřího Běhala na magistrát, z jehož popudu byla značka umístěna.

Na celé záležitosti je pozoruhodné, že zodpovědné úřady ani nezastírají snahu parkování řidičům mimo městem zpoplatněné zóny co nejvíce znepříjemnit, a to i za cenu porušování silničního zákona. Penalizují i místní obyvatele, kteří mají sice vyřízené rezidentní parkování, ale večer nenajdou místo.

Vyslali jsme stěžovatele vybaveného skrytou kamerou přímo na úřad. Jak dopadl? A jak se lze bránit? To zjistíte v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který vysílá v premiéře Televize Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované