Hlavní obsah

Pražský magistrát zvýší nájemné ve svých bytech, rozhodli radní

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Hlavní město upravilo výši nájmů u nově pronajatých magistrátních bytů.

Článek

„Základní nájemné se zvýší a bude odpovídat polovině aktuálních tržních cen, což magistrát spočítal na 164 korun za metr čtvereční a měsíc pro širší centrum a 132 korun pro zbytek metropole. Zároveň bude možné požádat o slevu,“ informoval mluvčí Prahy Vít Hofman.

Magistrát má asi 7700 bytů. U 5300 z nich je podle schváleného usnesení nájemné nastaveno mezi 56 a 73 Kč za metr čtvereční. U 1025 bytů je nájemné mezi 117 a 148 korunami za metr. Dalších více než 23 000 bytů mají městské části, které si výši nájemného stanovují samy.

Podle radního Adama Zábranského magistrát za posledních 15 let nájmy nezvyšoval i přes strmý růst cen bydlení v metropoli a nová úroveň víc odpovídá nájmům u bytů ve správě městských částí. Zvýšení má napomoci tomu, aby byl magistrát schopen z nájemného financovat alespoň nutné rekonstrukce. K letošnímu lednu podle schváleného materiálu dosahovaly požadavky na opravy bytů částky 650 milionů korun.

„Díky nově stanovené výši nájemného v městských bytech bude bydlení pro nájemníky pořád velmi dostupné, ale zároveň se zvýší příjmy města na údržbu a rozšiřování bytového fondu,“ uvedl radní.

Nízkopříjmové domácnosti budou moci žádat o asi desetiprocentní slevu na nájemném, na kterou bude mít nárok nájemce s příjmy nižšími než čtyřnásobek životního minima pro danou domácnost. Senioři a nájemníci bezbariérových bytů budou mít na slevu nárok automaticky. Kromě toho nová pravidla obsahují i dvě další slevy.

Zvýšení má do rozpočtu přinést o vyšší jednotky až nižší desítky milionů korun více. Vyššího výnosu by bylo dosaženo v případě, že by se nájemné zvýšilo i u stávajících nájemníků, což ale magistrát s ohledem na koronavirovou krizi nyní dělat nechce. Má to však v plánu později.

Podle dřívějších informací magistrát asi 1400 bytů pronajímá zástupcům potřebných profesí, jako jsou zdravotníci, policisté, hasiči nebo učitelé. Přes 600 bytů je určeno seniorům a 400 lidem se zdravotním postižením. Dále město 370 bytů poskytuje sociálně slabým nájemníkům a 200 pronajalo na základě výběrového řízení. Ve zbytku ze 7700 bytů bydlí nájemníci s historickými nájemními smlouvami, případně jsou prázdné a město je postupně rekonstruuje a pronajímá.

Praha se v posledních letech potýká s bytovou krizí, danou malou výstavbou a vysokými cenami bydlení. Bytů v majetku magistrátu a městských částí je dohromady asi 31 500 z původního počtu 194 000, které po roce 1991 přešly do vlastnictví města. Následovaly privatizace, které městský fond zredukovaly o více než 80 procent. Vedení města chce stále rostoucí ceny bydlení řešit zrychleným povolováním staveb.

Reklama

Související témata:

Doporučované