Hlavní obsah

Přeci nejsem blázen? Přes milion Čechů by potřebovalo pomoc psychiatra, ale bojí se, říká Hollý

Výzva s Martinem Hollým: O duševním zdraví Čechů a obavách přiznat si psychické problémy.Video: Renata Kalenská, Seznam Zprávy

 

Reklama

I v české společnosti platí, že chudí lidé jsou víc duševně nemocní než ti bohatší. Neznamená to ale, že když má někdo víc peněz, je šťastnější, míní ředitel Psychiatrické nemocnice Bohnice Martin Hollý.

Článek

Psychické problémy jsou v České republice druhou nejčastější příčinou invalidizace. Ředitel Psychiatrické nemocnice Bohnice Martin Hollý ve Výzvě Seznamu varuje, že úzkosti a stres výrazně snižují kvalitu života i pracovní výkony.

Velkým problémem je potom obava veřejně o psychických problémech mluvit. Lidé se často bojí, že přijdou o práci.

„Lidé se obávají stigmatizace, mají obavy z pověsti nespolehlivého člověka. Naštěstí jsme ale v tomto ušli velký kus cesty, lidé stále víc dochází do ambulancí. Ale ve srovnání s rozvinutými zeměmi máme co dohánět,“ konstatuje Hollý.

Lidé mají také problém vůbec si připustit, že mají psychické problémy. „S obecným stigmatem souvisí sebestigmatizace. Člověk se obává sám sobě přiznat, že by bylo něco s jeho psychikou. 650 tisíc lidí navštíví ročně psychiatra, ale ve společnosti je minimálně dvakrát tolik lidí, kteří to neudělají,“ dodává Hollý.

Pomoci by tomu měla edukativní kampaň, kterou ve spolupráci s odborníky – mimo jiné i se šéfem Bohnic – připravuje vláda. Druhým krokem by pak ovšem podle Hollého měla být existence dostatečné sítě psychiatrických center, kam by lidé mohli docházet.

Jak poznat, že člověk potřebuje pomoc psychologa nebo psychiatra? Jak duševní zdraví ovlivňují sociální sítě a internet? A jak by měla vypadat reforma české psychiatrie?

Podívejte se na rozhovor v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované