Hlavní obsah

Před 30 lety. Pavel Rychetský připravoval Ústavu a co psalo Rudé právo

Foto: Ústav pro českou literaturu AV ČR

Speciál Seznam Zpráv k listopadu 1989. Toto psal tisk před třiceti lety.

Reklama

Toto psal tisk před třiceti lety.

Článek

Seriál Seznamu: O čem psala média v socialistickém Československu, když režimu docházel dech.

Výběr z Rudého práva. Celé znění textů a článků najdete v Národní knihovně i na webové stránce archivu Ústavu pro českou literaturu AV ČR.

Domácí

Dialog ano – konfrontace ne. Vlády ČSSR, ČSR A SSR k událostem 17. listopadu

Vlády se na své mimořádné plenární schůzi zabývaly událostmi, jež se odehrály po studentské manifestaci k výročí 17. listopadu 1939. Vlády zdůraznily, že provádějí nejvíce opatření k realizaci společenské přestavby, demokratizace a zvyšování životní a ekonomické úrovně obyvatel v historii. K tomu je ovšem rozhodující podpora všeho lidu včetně mládeže. Pokusy narušit pořádek a vyvolávat nedůvěru tak považují za znepokojivé. Vlády přitom odmítají provokace a nechtějí jít cestou konfrontace, kterou se jim některé protisocialistické živly pokoušejí vnutit. Vyzývají proto mládež, aby nepodléhala iluzi jednoduchých odpovědí na složité otázky.

Měla to být odměna

Údržbář Václav Smejkal a kovomodelář Jiří Uzel ze závodu Praga v Příbrami si v otevřeném dopise stěžují, že jako bezplatní dárci krve se měli zúčastnit představení v Krajském divadle v Příbrami. Herci se ovšem rozhodli představení zrušit. Oba pánové i další účastníci těžce nesli, že byli za svou obětavost takto „odměněni”.

O státním plánu na příští rok

Plenární zasedání České komise pro plánování a vědeckotechnický rozvoj posoudilo plán hospodářského a sociálního rozvoje ČSR na rok 1990. Podle komise se ještě nepodařilo vyřešit všechna problematická místa, především ve sféře ekonomických vztahů financování investic zahájených v letech 1986 až 1989 přecházejících do roku 1990. Byl ovšem oceněn pozitivní vliv říjnového dialogu mezi centrálními orgány a podniky na přípravu plánu. Plénum projednalo také návrh jednotné koncepce vědní a vědeckotechnické politiky ČSR.

Zahraničí

Zahraniční tisk o situaci v Československu

V zahraničním tisku dostávají velký prostor především úvahy o údajné smrti studenta M. Šmída po zásahu pořádkových sil v Praze v pátek 17. 11. Západní deníky tuto dezinformaci často otiskly na titulní straně a celkově příliš nevěnovaly pozornost popřením z oficiálních zdrojů.

Další Tatry partnerovi v Číně

V Pekingu byl podepsán kontrakt na 2300 nákladních automobilů Tatra 815., které budou do Číny dodány v roce 1990. Část vozů bude dodána v podobě rozložených dílů do tamější montovny Tatry v Sing-tchaji. V tomto závodě se ročně sestavuje 1300 vozů z dovezených dílů.

Většina dolů pracuje

Výsledkům jednání sovětského premiéra Nikolaje Ryžkova s delegacemi hornických kolektivů byla věnována pondělní tisková konference v Moskvě. Na ní vystoupili i zástupci horníků ze stávkujících dolů Vorkuty. Ti jsou spokojení s dosavadním průběhem rozhovorů, jejichž výsledkem je i znovuotevření řady dolů. Podle ministra uhelného průmyslu SSSR se za stávek ztratilo asi devět milionů tun uhlí.

Počasí

V ČSR ráno a dopoledne mlhy nebo nízká oblačnost, přes den oblačno, místy až polojasno. Odpoledne na severu přeháňky, na horách sněhové. Nejvyšší denní teploty nula až 4 st. Jihozápadní vítr 3 až 6 m/s.

Na podzim 1989 pro Seznam vzpomíná:

Pavel Rychetský

Český právník a předseda Ústavního soudu.

Co jste v roce 1989 dělal a jak vypadal váš život?

V listopadu 1989 jsem si vzal dovolenou, abych mohl splnit závazek, který jsem spolu s dalšími měl v rámci Charty 77 a Hnutí za občanskou svobodu, totiž vypracování návrhu federální ústavy. Ve vypůjčeném bytě jsem si rozložil ústavy všech západoevropských zemí a také československou ústavu z roku 1920 a začal jsem připravovat návrh nové.

Kdy a jak jste se poprvé dozvěděl o listopadu 1989 – dění na Národní třídě?

O Národní třídě jsem se dozvěděl ze sdělovacích prostředků a také samozřejmě z telefonátů mých přátel. Práci na ústavě jsem zrychlil a přinesl jsem vypracovaný návrh do Laterny magiky někdy 21. listopadu, kde jsme ho posoudili a následně odnesli do Federálního shromáždění.

Jak na tu dobu vzpomínáte?

Rok 1989 pro mne představuje dodnes základní obrat nejen v mé zemi, ale i v mém životě. Naplnily se mé sny, které se po předcházející léta jevily jako chiméra a utopie.

Účastnil jste se?

Demonstrací jsem se účastnil až po 17. listopadu.

Jak hodnotíte těch 30 let? Naplnily se podle vás myšlenky listopadu 1989?

Mé hodnocení těch 30 let od revoluce je smíšené. Samozřejmě, že systémová změna, která po 17. listopadu nastala, je pozitivní. Jsem rád, že se udržely přinejmenším základní kontury.

Vyzkoušejte si život v totalitě

K třicátému výročí 17. listopadu 1989 jsme připravili interaktivního průvodce předlistopadovou dobou.

Příběhy jsou založeny na reálných událostech, které se staly skutečným lidem. Jsou součástí archivů Post Bellum, Paměti národa a Archivu bezpečnostních složek. Data pocházejí z ročenek Federálního statistického úřadu, webu Českého statistického úřadu a dalších institucí.

Reklama

Doporučované