Hlavní obsah

Před rokem se tu odehrál zázrak. Teď je z jeskyně, kde uvázli chlapci, turistické rito

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Rok poté, co záchranáři dostali ze zatopené jeskyně skupinu chlapců a jejich trenéra, místo láká tisíce turistů denně.Video: Seznam Zprávy

 

Je to přesně rok, co mezinárodní tým záchranářů dokončil svou misi a ze zatopené jeskyně na severu Thajska po 18 dnech vysvobodil i posledního ze skupiny třinácti osob, které tu uvázly. Šťastná záchrana okolí kdysi zapadlé jeskyně nenávratně změnila.

Článek

Stovky stánkařů, suvenýry a nekonečné davy turistů – tak dnes vypadá okolí thajské jeskyně Tham Luang rok poté, co v ní uvázla skupina mladých fotbalistů i s jejich trenérem.

Park, ve kterém se jeskyně nachází, kdysi navštěvovalo 40 tisíc lidí ročně. To se dramaticky změnilo – v sezóně teď podle správců láká i 10 tisíc návštěvníků denně. A od října minulého roku do dubna letošního ho navštívilo 1,3 milionu turistů z celého světa.

Legendárním se nestal jen park s jeskyní, ale i zachránění chlapci a jejich trenér. Toho využila společnost Netflix, která na jaře koupila autorská práva k jejich příběhu a nyní chystá seriál. Brzy má k tomu přibýt i celovečerní film.

„Sledoval jsem tu záchrannou misi nepřetržitě. Byl jsem v té době v Austrálii. Sledoval jsem všechno – v televizi, ve zprávách… Všichni jsme se modlili, aby se ty děti dostaly ven živé. A nakonec se to podařilo, byla to nádhera,“ řekl australský turista John McGowan, když se ho novináři agentury AFP ptali, proč se do lokality vypravil.

Hostem pořadu Svět bez obalu byl v srpnu 2018 jeden z potápěčů, kteří chlapce zachránili.

Návštěvníci jistě mají různé pohnutky – někteří se jedou podívat na místo „zázraku“, jiní na místě, které podle nich překypuje „šťastnou aurou“, zkoušejí své vlastní štěstí a kupují si loterijní kupony.

Nejen kupony prodávají stovky místních, kteří využívají náhlé popularity místa a u jeskyně si otevřeli stánky.

„Kompletně mi to změnilo život. V minulosti jsem ovoce prodávala jen na víkendových trzích, ale poté, co se jeskyně stala slavnou, jsem si stánek postavila tady a skvěle se mi daří. Stejně to má i množství dalších lidí z mé vesnice,“ vysvětluje jedna z prodavaček. „Ti chlapci byli zachráněni a pak jsme byli zachráněni i my,“ dodává.

Na příliv turistů reaguje i správa parku Tham Luang. V blízkosti jeskyně – asi tři kilometry od ní – plánuje vybudovat rozsáhlé středisko. S parkovištěm, nákupním centrem, kyvadlovou dopravou i ubytováním.

Turistům by se v budoucnu mohla zpřístupnit i samotná jeskyně. Rozhodne o tom speciálně ustavená komise.

Pomyslná sláva, kterou „zázrak“ v thajské jeskyni přinesl, má pro místní i stinné stránky. Thajské úřady plánují parku Tham Luang udělit status národního parku. Jeho součástí má být i vesnice Doi Pha Mi. Podle jejích obyvatel změna přinese řadu zákazů a zničí původní způsob života. „Už dál nebudeme moci kácet bambus a používat je k výstavbě domků nebo sbírat houby a vařit z nich,“ vysvětlil britskému deníku The Guardian jeden z místních.

Mnozí se navíc obávají, že budou nuceni „vyklidit prostor“ a svůj domov opustit. Vychází přitom z toho, jak úřady postupovaly v případě jiných národních parků.

Nespokojení jsou i výzkumníci, kteří jeskyni probádávali už řadu let předtím, než se incident s chlapci odehrál. Teď je ale i kvůli davům turistů, kteří se na místě scházejí, zavřená. A výzkum tak nemůže pokračovat. Přitom jeden z expertů, kteří jeskyni mapovali, britský potápěč Vern Unsworth, sehrál při záchraně dětí klíčovou roli. Byl součástí potápěčské dvojice, která chlapce objevila. Díky předešlému výzkumu znal jeskyni lépe než kdokoliv jiný.

Doporučované