Hlavní obsah

Přehledně: Omezení pohybu zůstává, pár změn ale začne od pondělí platit

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Vládní opatření se od pondělí téměř nezmění.

Reklama

Od pondělí bude možné chodit na vycházky a sportovat i mimo katastr obce. Hranice okresů ale zůstanou uzavřené.

Článek

Vláda oznámila, že stávající opatření zůstanou téměř beze změny i po 21. březnu, kdy měla původně skončit. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného restrikce s nejvyšší pravděpodobností zůstanou bez dalších změn nejméně do Velikonoc.

Nově však vláda umožní, aby lidé sportovali a vyráželi do přírody v celém svém domovském okresu. Dosud byly tyto aktivity omezeny na území obce.

„Vláda odsouhlasila uvolnění některých opatření, zejména volnočasových aktivit, které byly omezeny pouze na katastr obce,“ uvedl. Nově je lze provozovat v celém okresu. Pohyb mezi okresy je podle Blatného ale nutné udržet na co nejnižší úrovni. „Nejsme v takové situaci, abychom si mohli dovolit větší změny,“ řekl.

K tomu ještě bude nově legální v zastavěné oblasti venku sportovat bez roušky, nebude-li nikdo blíže než na dva metry.

Vláda však nedovolila lidem cestovat mezi okresy za svými nemovitostmi, podle ministra zdravotnictví by to vedlo k tomu, že by mezi okresy cestovalo příliš mnoho lidí.

Vláda navíc schválila další rozšíření povinného testování zaměstnanců. Nyní testují téměř všechny firmy, povinnost se vztahuje na všechny, které mají více než deset zaměstnanců, a větší úřady. Nově se bude testovat i na menších úřadech, kde je méně než 50 lidí.

Novinkou by mělo být i testování v otevřených školách, ve kterých jsou děti zdravotníků a členů integrovaného záchranného systému.

Blatný řekl, že během tří týdnů se díky dodržování opatření epidemická situace zlepšila, ale v nemocnicích zůstává kritická, a proto je potřeba stávající opatření až na výjimky prodloužit do Velikonoc.

Kdy se začnou současná pravidla zmírňovat, vláda ještě neví. Ministr zdravotnictví řekl, že je cílem začít uvolňovat po Velikonocích, ale nelze to podle něj zatím slíbit.

Video: Ministři Jan Blatný a Karel Havlíček oznámili novinky, které mají platit od příštího týdne.Video: ČTK, ČTK

Vzhledem k prodloužení tvrdých opatření zřejmě požádá vláda o prodloužení nouzového stavu, který je zatím vyhlášen do 26. března. Podle Jana Blatného je k současnému rozsahu opatření nutný.

„Pandemický zákon není schopný v současné rizikové situaci zabezpečit to, co nouzový stav,“ podotkl ministr. Samotnou žádost ale vláda projedná až v pondělí.

Tvrdá opatření platí pro občany už od prvního března, kdy lidé nesmí opouštět okres, kde žijí, pokud necestují za prací, k lékaři. Případně za někým, kdo se bez jejich pomoci neobejde.

Po okresu je možné jezdit na nákup, ale vycházky a sport vláda povolila pouze na území domovské obce. K tomu se zavřely téměř všechny zbylé školy, tedy zejména mateřské školy a první a druhé třídy základních škol, a začala platit povinnost nosit v obci venku respirátor nebo nejméně chirurgickou roušku. Uzavřela se i část obchodů, které dosud měly výjimku.

Reklama

Doporučované