Hlavní obsah

Přehledně: Opatření proti covidu zpřísňují. Co se od pondělí mění?

Foto: vlada.cz

Ministr zdravotnictví Roman Prymula připustil, že pokud vyhlášená opatření nepřinesou efekt, tak bude ve hře i takzvaný lockdown. (Ilustrační snímek.)

Reklama

Od pondělí se zavádějí další opatření. Současně vláda přiznává, že bude zřejmě potřeba dále přitvrdit. Smyslem je podle vlády udržet lidi doma. Projděte si přehled aktuálních opatření i s komentáři odborníků či dotčených osob.

Článek

„Buďte doma o víkendu, a pokud to půjde, příští týden pracujte z domova,“ apeloval v pátek premiér Andrej Babiš (ANO) a podobnou výzvu zopakoval i v tradičním nedělním hlášení.

„Chceme, aby nedocházelo k přenosu, proto je kultura omezená, i modlitebny, které zdánlivě rizikové nejsou. Proto jsou zavřená muzea, památky. Je to proto, abychom ukázali, že je nutné zůstat doma, abychom se ve frontách při čekání nevystavovali riziku,“ vysvětloval ministr Roman Prymula a varoval, že pokud opatření nezafungují, zbývá už jen cesta kompletního uzavření, tedy takzvaného lockdownu. O něm se bude Bezpečnostní rada státu bavit v pondělí ráno, zpřísněná opatření by mohla platit zhruba od středy.

Projděte si podrobně, jak vypadají opatření, která vláda zavádí od pondělí s nadějí, že nebude muset Česko uvrhnout do lockdownu. A to i s komentáři těch, jichž se opatření přímo dotýkají, a hodnocením epidemiologů.

Reakce epidemiologů na vydaná opatření

Václav Hořejší, imunolog

„Na opatření mám pozitivní názor, protože předpokládám, že epidemiologové s Prymulou v čele museli udělat rozumný kompromis, aby se opatření nepřehnala, ale aby měla zároveň nějaký efekt. Doufám, že těch 14 dní bude stačit na to, aby se počet nakažených snížil. Pokud by tato opatření nezabrala, tak počítám s tím, že se vyhlásí opatření jako na jaře: Lidé by chodili jenom do práce, na nákupy léků a potravin.“

Libor Grubhoffer, virolog a vakcinolog

„Opatření jsou jasná a srozumitelná. Spíš se nestačím divit, jak se určité asociace a profesní skupiny stále dožadují toho, že to s nimi mělo být projednáno. Je stav nouze a řízení má mít vojenský styl, a to tak v současné době je.“

V restauraci do 20:00 a jen čtyři u stolu (od pátku)

Restaurace, bary či hudební kluby mohou mít otevřeno už od pátku jenom v časech od 6:00 do 20:00 hodin. V restauracích smí sedět u stolu maximálně čtyři osoby s výjimkou členů jedné domácnosti - a stejně tak má být v restauracích vypnuto wi-fi připojení k internetu.

„Důvod je zřejmý, je nám jasné, že existují datové přístupy, ale nechceme, aby se tam z důvodu, že je wi-fi zadarmo, shromažďovali lidé a trávili tam třeba celý den,“ vysvětloval Roman Prymula.

Reakce restauratérů

„Přijde nám neskutečné, že to oznámí a nedoprovodí to koncepčním řešením, jak nám opatření vynahradit,“ komentuje novinky Martin Šampalík, jednatel řetězce pivnic The PUB.

Samotný posun zavírací doby z desáté hodiny večerní na osmou vnímá jako „ukrojení z už tak malých tržeb“. „Dneska spíš přemýšlíme, jestli nepojedeme na některých provozech model jídelna. Že otevřeme v jedenáct a zavřeme ve dvě hodiny,“ říká Šampalík a omezení stolu pro čtyři lidi považuje už jen za vtip.

Majitel restaurací Colosseum dodává, že mu v nejisté době vládních opatření odchází zaměstnanci do státní správy. „Náš kuchař jezdí s tramvají nebo servírky chodí do cizinecké policie na přepážky. Nejsme schopní přetlačit dopravní podnik nebo státní správu. A té se to nedotklo, ty si jedou svoje platy a benefity,“ říká Jan Mužátko.

Zavřené zoo, bazény, sportoviště (od pátku)

Přestože většina opatření platí na 14 dní od pondělí 12. října nejméně do 25. října, tak řadu činností se vláda rozhodla omezit už před víkendem.

V pátek zavřely zoologické zahrady, vnitřní sportoviště včetně bowlingu nebo kulečníků, ale i umělá koupaliště nebo například herny.

Reakce ředitele zoo

„Ze dne na den se něco takto dozvíte, navíc ve dvou dokumentech. Logicky tak vzniká zmatek,“ komentuje Jan Vašak, ředitel Zoo Jihlava, to, že nebylo úplně jasné, jestli zoologické zahrady zavírají v pátek nebo až v pondělí.

„Nemyslel jsem si, že by se uzavřely celé areály zoologických zahrad. Říkal jsem si, že za nějakých podmínek bychom mohli fungovat, třeba že uzavřeme vnitřky. Ale nemá cenu o tom mudrovat. Takto jsou rozdány karty,“ dodává ředitel jihlavské zoo.

Zavřená divadla, kina i hrady a zámky

Na čtrnáct dní musí zavřít řada zejména kulturních a volnočasových institucí od divadel, kin a cirkusů přes galerie, muzea, hrady a zámky, ale i planetária a hvězdárny.

Jak už v úvodu článku zaznělo, podle ministra Romana Prymuly tím vláda chce zejména docílit toho, aby lidé vycházeli co nejméně ze svých domovů.

Reakce galeristky

„V galerii našeho typu se tolik lidí nekumuluje. Chodí vždycky jen pár lidí najednou, nikdy jich tady není více než deset,“ říká ředitelka soukromé pražské galerie Via Art. Nouzový stav ale respektuje a v úterý proto zrušila plánovanou vernisáž.

Do obchodních center ve dvou (od pátku)

Od pátku platí také nová pravidla pro vstup do nákupních center s plochou přes 5000 metrů čtverečních. Zásadní je pravidlo dvou.

Do obchodních domů mohou vstupovat společně pouze dvě osoby, s výjimkou osob mladších 15 let, které doprovází zletilou osobu ze společné domácnosti. A v obchodních centrech mohou u stolu v takzvaných „food courtech“ sedět opět jen dva lidé spolu, od ostatních musí být dodržený rozestup dvou metrů.

„Aby se studenti nechodili procházet po obchodech,“ zdůvodňuje nařízení Roman Prymula a dodává: „Hovoříme o tom, že to vyžaduje naprosto selský rozum, nikdo nebude rozhánět skupiny lidí, kteří si budou vybírat pečivo, ale neměli by se shlukovat ve velkých skupinách těsně na sobě ve frontě.“

Podle ministra nařízení platí jen pro velká centra, ale přimlouvá se i za to, aby ho lidé dodržovali u menších obchodů.

Reakce obchodních center

„Rozumíme, že vláda zavádí taková opatření. Proto jsme se i dohodli na těch dvou lidech ve food courtech. Není to nic příjemného, nic pozitivního. Podle toho, co o viru víme, tak jsou ale nákupní centra bezpečná. V nákupních centrech nenastávají situace, že jste s jiným člověkem v blízkém kontaktu více jak 15 minut,“ reaguje Jan Kubíček, předseda Asociace obchodních center.

Zastavené sportovní ligy

Všechny sportovní soutěže jsou zastaveny od pondělí nejméně na 14 dní. Výjimku budou mít mezinárodní zápasy, a to bez diváků a s dalšími omezeními.

Podle Dušana Svobody, předsedy Ligové fotbalové asociace, ale opatření postrádají smysl, protože kontakty negativně otestovaných jedinců nejsou rizikové. Fotbalové kluby podle něj dbají na přísné dodržování protiepidemických opatření a dochází k okamžitým záchytům infekce, protože jsou hráči testováni před každým zápasem.

Prymula ale řekl, že je potřeba, aby nařízení platila pro všechna sportovní odvětví. „Aby pak nějaké jiné sportovní oddíly netvrdily, že jsou méně rizikové a nemá se na ně opatření vztahovat,“ řekl na tiskové konferenci.

Amatérské venkovní sportování je dovoleno v počtu maximálně 20 osob. „Je tedy možné si venku zahrát fotbal nebo tenis,“ uvedl ministr Prymula.

Zavřené posilovny

Ministerstvo také nařídilo, aby se od pátku zavřely fitness centra a posilovny. Od pondělí se ruší všechny profesionální i amatérské aktivity. Česká fitness komora to vnímá jako další „krutou ránu“.

Reakce posiloven

„Očekávali jsme, že budeme mít čas se na další opatření připravit. Toto je další krutá rána fitness sektoru, který už od června počítá obrovské ztráty. Nařízení respektujeme, ale takto rychlý krok vlády bude mít pro fitness sektor drtivé ekonomické dopady,“ uvedla prezidentka komory Jana Havrdová. Fitka a posilovny jenom za dva týdny podle ní vygenerují ztrátu zhruba 300 milionů korun.

Střídavá výuka na základních školách

Od pondělí bude výuka na 14 dní pouze distanční na všech středních i vysokých školách, výjimka platí jenom pro praktické vyučování u medicínských a zdravotnických oborů.

Prezenční výuka pokračuje jenom na prvním stupni základních škol, na druhém začne střídavá výuka. To znamená, že na příklad ve škole, která má dvě třídy v jednom ročníku, bude jeden týden na prezenční výuce třída A, zatímco třída B se bude učit z domova. Další týden si to vymění.

A právě to by mělo podle ministra školství Roberta Plagy přinést epidemiologický efekt. Některé základní školy ale nechápou, jaký to přinese účinek, když polovina žáků, která nebude ve škole, může i nadále chodit do školní jídelny na obědy.

Podle imunologa Václava Hořejšího by dávalo větší smysl, aby školy přešly na dva měsíce na online výuku. „Správné by bylo to uzavřít úplně, děti by prostě dva měsíce nechodily do školy, což je problém z jiných důvodů, tak se musel udělat kompromis,“ řekl Hořejší Seznam Zprávám.

Reakce základních škol

„Opatření platí od pondělí, takže jsme měli jenom jeden den na to, abychom vše připravili. Opatření za nás není ani jednoznačné, ani chaotické. Co ale postrádá logiku, je to, že část dětí nemá chodit do školy, ale může chodit do školní jídelny na obědy, takže stejně se tam všichni potkají. Tohle se tedy musí ještě domyslet,“ řekl Seznam Zprávám Jaroslav Štercl, předseda Asociace pedagogů základního školství.

Zákaz návštěv v nemocnicích

Následujících 14 dnů budou rovněž plošně zakázány návštěvy ve zdravotnických a sociálních pobytových zařízeních, byť většina nemocnic či domovů důchodců už návštěvy v uplynulých dnech zakázala z vlastního rozhodnutí.

„Chceme na dva týdny omezit návštěvy, aby nedocházelo k zavlékání nákazy,“ uvedl Prymula. Bránit nákaze v těchto zařízeních by mělo podle Prymuly i testování všech nově přijímaných do nemocnic a do sociálních zařízení.

Od pondělí omezení účasti na mších

Kvůli šíření nákazy koronavirem bude od pondělí na dva týdny opět omezena i účast na náboženských akcích maximálně na deset lidí. Bohoslužby se přenesou do online prostoru stejně jako na jaře.

Reakce církve

„Přestože je to plošné opatření, biskupská konference ponechává konkrétní pokyny na jednotlivých diecézích, protože různé podmínky se liší. Není tam ale mnoho co regulovat, to nařízení je jasné - 10 lidí vevnitř, 20 lidí venku, s výjimkami pohřbů a svateb,“ řekl Proglasu generální sekretář České biskupské konference Stanislav Přibyl.

Omezený provoz úřadů

Provoz úřadů přechází na režim, v jakém byly letos na jaře, tedy že budou otevřeny pouze dva dny v týdnu na pět hodin.

Reklama

Doporučované