Hlavní obsah

„Překonáme dobu temna.“ Biden přijal nominaci na prezidenta USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Demokratický kandidát Joe Biden.

Reklama

Joe Biden přijal nominaci Demokratické strany do souboje o Bílý dům, oficiálně se tak stal vyzyvatelem prezidenta Donalda Trumpa v listopadových volbách.

Článek

V projevu na závěr stranického sjezdu podle agentury DPA bývalý viceprezident Baracka Obamy uvedl, že chce být prezidentem všech Američanů, nikoli pouze těch, kteří pro něj budou hlasovat.

„S velkou ctí a pokorou přijímám nominaci pro úřad prezidenta Spojených států,“ řekl 77letý Biden v proslovu, který komentátoři shodně označovali za nejdůležitější v jeho padesátileté politické kariéře.

Slíbil být prezidentem nejen těch, kteří mu ve volbách 3. listopadu odevzdají hlas, nýbrž všech občanů USA. „Společně můžeme překonat a překonáme dobu temna v Americe,“ řekl ve videoprojevu přenášeném z jeho domu ve Wilmingtonu ve státě Delaware na sjezd konaný v Milwaukee. Učinil rovněž slib, že sjednotí hluboce rozdělenou zemi, dostane pod kontrolu koronavirovou pandemii a vytvoří miliony pracovních míst. Hodlá rovněž najít odpověď na „rasistickou nerovnost“ v americké společnosti a rozhodně bojovat proti změnám klimatu.

Bidenovo páteční vystoupení (čtvrteční místního času) je vrcholem čtyřdenního sjezdu demokratů, který se kvůli pandemii koná ve značně omezené podobě a řečníci na něm vystupují především prostřednictvím videospojení.

V pondělí na něm vystoupila mimo jiné bývalá první dáma Michelle Obamová, která Trumpa označila za špatného prezidenta, který rozděluje a přináší zemi chaos. Během druhého dne sjezd Bidena oficiálně nominoval kandidátem demokratů na prezidenta. Ve středu přijala kandidaturu na viceprezidentku Kamala Harrisová, která by se v případě vítězství stala první ženou a zároveň černoškou na viceprezidentském postu.

Trump ve čtvrtečním v projevu svého vyzyvatele v souboji o Bílý dům ostře napadl. Demokraté v případě Bidenova vítězství zničí ekonomiku, rozpustí policii a přivedou zemi k anarchii, řekl Trump. Američany varoval, že se Biden, pokud bude zvolen prezidentem, stane jejich „noční můrou“.

Reklama

Doporučované