Hlavní obsah

Experti v Izraeli volají po návratu covid pasů, počet nakažených roste

Foto: Profimedia.cz

Lidé na ulici v Jeruzalémě (ilustrační obrázek).

Reklama

Experti z Hebrejské univerzity v Jeruzalémě po vládě požadují, aby okamžitě přijala nová opatření a potlačila nástup covidu-19 v zemi. Pokud tak neučiní, denní počty případů mohou během dvou týdnů dosáhnout až jednoho tisíce.

Článek

Situace v Izraeli, který je díky vakcinaci považován za světového premianta v boji proti covidu, se zase začíná zhoršovat. Má obdobný počet obyvatel jako Česko (resp. 9 milionů) a ve čtvrtek hlásil 323 nových případů koronaviru za uplynulých 24 hodin. Jednalo se o nejvyšší údaj od dubna.

Report týmu z Hebrejské univerzity varuje před dalším zvyšováním počtu případů a nabádá vládu k důslednějšímu postupu. V sobotu zveřejněná zpráva se zabývá také účinností vakcín proti nakažlivější variantě delta. Momentálně se v zemi totiž šíří především tento typ koronaviru.

Experti odhadují, že vakcíny jsou ve styku s delta variantou účinné pouze asi na 60 až 80 procent. U jiných variant dosahuje účinnost 90 procent. Před těžkým průběhem nemoci je ovšem ochrana přibližně stejně vysoká, dodávají vědci. K nárůstu počtu úmrtí úměrně k počtu nakažených v zemi nedochází. Kvůli covidu-19 v Izraeli za minulé dva týdny zemřel jediný člověk. Ve vážném stavu je 31 pacientů.

Devítimilionový Izrael má plně naočkováno více než 5,2 milionu lidí. Alespoň jednu dávku má 5,62 milionu lidí. V současné době se snaží rychle očkovat mladé lidi ve věku od 12 do 15 let. Podle ministerstva zdravotnictví bylo v této věkové skupině v uplynulých týdnech rozděleno 100 000 dávek. Mladistvé vyzval k očkování v neděli premiér Naftali Bennett. „Nechceme zavádět žádné limitace - na večírky, výlety ani nic jiného,“ motivoval je Bennett.

Roušky jsou zpět, covid pasy zrušeny

V minulých týdnech v Izraeli znovu otevřely obchody, školy a kulturní i sportovní akce. Minulý pátek ale země obnovila povinnost roušek ve vnitřních prostorách. Podle expertů z Hebrejské univerzity jsou ale současné kroky vlády nedostatečné a země by podle nich měla dělat pro zmírnění pandemie více.

Nošení roušek ve vnitřních prostorách by mělo být posíleno a vynucováno, požadují experti. Vrátit by se podle nich měl také systém takzvaných zelených pasů, tedy dokladů rozlišujících mezi očkovanými a neočkovanými. Na základě těchto pasů by měli pouze očkovaní možnost navštěvovat hromadné akce. K návratu k systému zeleného pasu, který skončil 1. června, nabádá i bývalý náměstek ministra zdravotnictví Itamar Grotto.

Pokud vláda tyto kroky nepodnikne, k zlepšení situace nedojde. Naopak, podle expertů je dokonce pravděpodobné, že se počet nakažených vyšplhá během dvou týdnů na až jeden tisíc, tedy na trojnásobek oproti současnému stavu. Účinek znovuzavedení roušek ve vnitřních prostorech zatím znám není.

Nedávno obnovený izraelský koronavirový kabinet se má sejít tento týden a zvážit, jak bude země v boji s pandemií postupovat. Kabinet se naposledy sešel v neděli a projednával testování a situaci na izraelských hranicích. Žádná větší opatření ovšem nepřijal.

Reklama

Doporučované