Hlavní obsah

Premiér Babiš se vyhýbá Sněmovně. Bojí se sem chodit, tvrdí opozice

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Premiér Andrej Babiš.

Reklama

„Kdo chybí?“ „Andrej Babiš,“ hlásilo by se třídnímu učiteli každou chvíli, kdyby byl český premiér žákem základní školy. Předseda vlády téměř nechodí na běžná jednání Sněmovny ani na vyhrazený čas pro dotazy poslanců.

Článek

Ve čtvrtek se ve Sněmovně odehrál klasický scénář – premiér Andrej Babiš nepřišel na interpelace, tedy na pravidelné dotazy poslanců na členy vlády. Byl s rodinou na horách ve Francii. Nejde o výjimečný případ, naopak je spíše překvapení, když premiér na poslanecké grilování zavítá.

Od ledna minulého roku premiér nepřišel na 13 ústních interpelací z dvaceti. A nejdelší pauza, kdy se premiér za poslanci neobtěžoval, byla téměř půl roku.

Podle poslankyně za hnutí STAN Věry Kovářové si Babiš dovolenou neomylně naplánoval na dny, kdy jedná parlament. „Premiér se do Sněmovny čím dál více bojí chodit,“ napsala na sociální sítě.

Ve čtvrtek navíc v daný čas nedorazil z vlády vůbec nikdo, poslanci tak nemohli začít jednat. „Interpelace na vládu. Není tu jediný člen vlády. Schůze nemůže být zahájena. První odklad do 9:05… Premiér je na lyžích,“ komentoval začátek jednání předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Interpelace jsou jednou z možností poslanců, jak se dotazovat členů vlády na různá témata. Ministři jim musí odpovědět buď na místě, nebo později písemně. V jednacím týdnu Sněmovny jim bývá vyhrazena část čtvrtečního dne, interpelace jsou dvojí – ústní, nebo písemné.

Na písemné interpelace chodí Andrej Babiš ještě méně než na ty ústní. Docházku na ně mu spočítal předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. „Vaše docházka na písemné interpelace je na 16 procentech. Ale na písemných interpelacích se řeší důležité problémy, které trápí občany. Proč často nechodíte do práce?“ tázal se premiéra letos v lednu.

Babiš na to odpověděl, že písemné interpelace jsou nesmysl. „Proč máme písemné interpelace? Ty jsou pro to, abyste tady exhibovali. Nebudu chodit na písemné interpelace, měli byste to zrušit,“ řekl Michálkovi premiér.

Premiér ostatně příliš často nechodí ani na běžná jednání Sněmovny. Minulé volební období se zúčastnil hlasování pouze ve 38 % případů a v současném volebním období jeho účast na hlasování dokonce klesla na 27 %. Server iRozhlas spočítal, že Andrej Babiš má největší neúčast ve Sněmovně ze všech premiérů, kteří byli zároveň poslanci. Na druhé příčce se umístil současný prezident Miloš Zeman.

Babiš se netají tím, že čas strávený ve Sněmovně je pro něj ztráta času, opakovaně ji označoval za žvanírnu.

Běžnou docházku už ale možná brzy nebude muset řešit. Sněmovna ve středu – taktéž za Babišovy nepřítomnosti – v prvním čtení schválila jím podporovaný návrh na klouzavý mandát. Díky němu bude moci ministr po dobu členství ve vládě přepustit místo ve Sněmovně dalšímu politikovi z kandidátky.

Reklama

Doporučované