Hlavní obsah

Přeplněné nemocnice, mrtvých přibývá. Přesto se v Bělorusku zápasy hrají dál

Svět bez obalu: Opatření kvůli koronaviru se v Bělorusku nedodržují. Lékaři varují, že to může být fatální. Nemocnice jsou přeplněné, vzrostl počet úmrtí na zápal plic.Video: Milan Šíma

 

Reklama

V Bělorusku se zvláštní opatření kvůli koronaviru nedodržují. Prezident Alexandr Lukašenko odmítá, že by covid-19 představoval pro jeho zemi nějakou hrozbu; obavy označuje za psychózu.

Článek

Reportéři Rádia Svobodná Evropa natáčeli s lékaři v běloruském městě Vitebsk. Ti potvrdili, že se tamní nemocnice plní nemocnými. Oficiální diagnózou ovšem není nemoc covid-19, ale zápal plic.

Jedna z lékařek se o tom rozhodla promluvit i na kameru. Své jméno však ze strachu z pronásledování od státních orgánů odmítla sdělit.

„Nemáme žádné testy na koronavirus a situace je po celé zemi stejná. Všude došly. Proto jsou pacienti v nemocnici diagnostikováni pouze se zápalem plic. Není možné je označit za nakažené koronavirem, protože jediný způsob, jak to lze zjistit, je test. A ten nemáme,“ svěřila lékařka.

Úřady ve Vitebsku okamžitě zakázaly masové akce a zavřely školy. Přesto místní politici ujišťují veřejnost, že koronavirus pro danou oblast nepředstavuje reálnou hrozbu.

Oproti tomu opozice obviňuje běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, že viru úmyslně pomáhá rozšířit se po celé zemi.

„Rozumím, že pro prezidenta jsou staří lidé jen bezcenným břemenem, kterému se musí platit penze. Ale pro nás? Jsou to naši rodiče, dědové a babičky. To jsou lidé, kteří jsou nám blízcí, a musíme se o ně postarat - pokud jsme lidé a ne dobytek,“ prohlásil například bývalý prezidentský kandidát Mikalaj Statkevič.

Vědci po celém světě varují, že se covid-19 rozšiřuje exponenciálně, pokud se lidé pohybují volně. V Bělorusku není vidět - až na malé výjimky - žádnou změnu v kurzu. Otevřené zůstávají bary i kavárny a stejně tak i školy, posilovny nebo další veřejná místa.

Ještě 28. března se hrál exhibiční hokejový zápas s prezidentem Lukašenkem, který během utkání vsítil i gól. „Je lepší zemřít a stát přitom na nohou než žít a klečet na kolenou,“ nechal se po hře slyšet Lukašenko. „Tady není žádný virus. Vidíte snad, že by tu nějaký létal? Já ho nevidím.“

Více v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

Reklama

Doporučované