Hlavní obsah

Přerov hledá domovníky ve vyloučených lokalitách, osvědčili se

Foto: Josef Mačí

Ilustrační snímek.

Reklama

Přerovská radnice se rozhodla znovu hledat domovníky, kteří budou dohlížet na pořádek v městských domech v sociálně vyloučených lokalitách. Vybraní domovníci začali střežit bezpečnost ve svých vchodech již před třemi lety.

Článek

Po ukončení cyklu chce město v projektu pokračovat. Spolupráci s nimi se totiž osvědčila. Domovníci se mají stát jedním ze tří pilířů prevence kriminality ve městě.

„Nové domovníky budeme oslovovat v souvislosti s tím, zda dostaneme přidělenou dotaci. Dosud jsme zaměstnávali tři, nyní jsme požádali o pět domovníků. Domovníci, kteří jsou placení městem, střeží nejen městský majetek, ale dohlíží také na klid a pořádek a minimalizují konflikty. Vypíšeme nyní na tuto funkci konkurz, budeme hledat někoho, kdo v domech přímo bydlí,“ uvedl náměstek primátora Petr Kouba (ODS).

Domovníků má být podle manažerky prevence kriminality Dagmar Krejčířové pět, každý může mít na starosti maximálně tři vchody. „Budeme hledat domovníky v domech na adresách Jižní čtvrť II, náměstí Františka Rasche a v ulicích Husova, Denisova a Kojetínská,“ uvedla Krejčířová.

Mluvčí radnice Lenka Chalupová upřesnila, že do funkcí by měli nastoupit nejpozději v druhé polovině roku. Podílet se mají i na odstraňování malých závad, v popisu práce mají i předcházení porušování pravidel občanského a sousedského soužití a v případě potřeby spolupracují také s asistenty prevence kriminality. „Domovníci budou hrazeni z dotačních prostředků, dostávat budou 4000 měsíčně,“ doplnila Chalupová.

V programu prevence kriminality plánuje letos Přerov také modernizaci kamerového systému, týkat se má kamer na konci autobusového nádraží v Tovární ulici a další v ulici Trávník. Pokračovat má také projekt asistentů prevence kriminality, kteří spadají pod městskou policii a monitorují území v sociálně vyloučených lokalitách. Ve městě jich nyní působí pět, pohybují se hlavně v prostoru před nádražím. Na všechny projekty požádalo město o dotace na Ministerstvu vnitra.

Zklidnit situaci v Přerově kvůli národnostním menšinám má také nová pracovní skupina pro sociálně nežádoucí jevy. Vznikla v závěru loňského roku v reakci na konflikt mezi rodinami olašských Romů, kteří mají na svědomí potyčky z loňského léta v centru města, dodala mluvčí radnice.

Reklama

Doporučované