Hlavní obsah

Přes 400 zraněných a jedná mrtvá žena po protestech, které zachvátily Francii

Více než 400 zraněných a jednu mrtvou ženu si vyžádaly protesty a silniční blokády po celé Francii.Video: Zuzana Lachnitová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Přes 400 raněných, z nichž 14 bylo zraněno těžce, a jednu mrtvou si podle nové bilance dosud vyžádaly protesty na různých místech celé Francie proti plánovanému zvýšení cen pohonných hmot. Informovala o tom agentura AFP. Blokády komunikací, které začaly a vyvrcholily v sobotu, pokračovaly podle ministerstva vnitra na zhruba 150 místech i v neděli.

Článek

Blokád se v sobotu zúčastnilo zhruba 288 tisíc lidí. Podle ministerstva životního prostředí bude vláda nicméně ohledně ceny pohonných hmot sledovat „nastolenou dráhu”, napsal v neděli deník Le Parisien. Podle AFP protestující čekají na reakci prezidenta Emmanuela Macrona nebo premiéra Édouarda Philippea.

Manifestace organizovalo hnutí žluté vesty, které nemá jednoho vůdce a nehlásí se k žádné politické straně. Demonstranti blokovali nájezdy na dálnice či kruhové objezdy na více než 2000 místech. Dálnice A6 spojující Lyon s Paříží byla nad Lyonem zablokována v obou směrech.

Policie použila slzný plyn při rozhánění blokád u vjezdu do tunelu pod alpským masivem Mont Blanc, poblíž prezidentského Elysejského paláce v Paříži a také v centru Lyonu. Protestující skandovali „Macrone, odstup” a někteří měli na vestách slogany jako „Vraťte nám naši kupní sílu”.

Přibližně 3500 lidí pokračovalo v blokádě na „87 místech” i přes noc na neděli, informoval ministr vnitra Christophe Castaner. Na některých místech pokračoval protest i dopoledne.

Raněno bylo přes 400 lidí, z toho 14 vážně, včetně příslušníků pořádkových sil. Policie vyslechla 282 osob.

U neohlášeného zátarasu v Savojsku zemřela v sobotu nešťastnou náhodou třiašedesátiletá demonstrantka. Najela do ní řidička, která podle francouzských médií zpanikařila. Vezla dceru k lékaři a když jí účastníci protestu začali bouchat do vozu, ve zděšení do nich najela a srazila jednu ženu. Řidička, která utrpěla šok, byla vzata do vazby.

Reklama

Doporučované