Hlavní obsah

Přes službu Airbnb se v ČR za rok ubytovalo 900 tisíc lidí, stejně jako Uber ji ale může potkat regulace

Airbnb za poslední rok v Čechách využilo k pronájmu ubytování přes 900 000 lidí.Video: Lukáš Marek

 

Reklama

Přes internetovou službu na pronájem ubytování Airbnb se za poslední rok v Česku ubytovalo přes 900 000 lidí. Sdílené ubytování ale může potkat regulace. O ní ve čtvrtek jednají vládní experti.

Článek

Internetovou službu na pronájem ubytování Airbnb za poslední rok v Česku využilo přes 900 000 lidí. Hostitelů je aktuálně 10 400 a dohromady si za poskytování ubytování od loňského září vydělali 1,7 miliardy korun. Průměrný výdělek jednoho hostitele činí ročně 51 000 korun, každý z nich nemovitost pronajme v průměru na 38 dní v roce.

Sdílenému ubytování se nejlépe daří v Praze. V metropoli si tímto způsobem přivydělává 7200 lidí a do Prahy také míří většina hostů. Za poslední rok se jich v hlavním městě ubytovalo přes 800 000, což činí téměř 90 procent ze všech lidí, kteří se prostřednictvím aplikace v celém Česku ubytovali.

Sdílené ubytování má i své kritiky. Vadí jim, že kvůli službám, jako je Airbnb, rostou ceny nemovitostí či nájmů a vylidňují se města. Hoteliéři si zase stěžují na nerovné podmínky.

Trh sdílených služeb proto v Česku zřejmě čeká regulace. Shodli se na tom i zástupci ministerstev a pražské a brněnské samosprávy, kteří ve čtvrtek jednali na vládě. Řidiči jezdící podle mobilních aplikací musí mít jiná pravidla než klasické taxislužby.  Změny pravidel v taxislužbě, které si vyžaduje stále častější využívání mobilních aplikací tipu Uber, přinese novela zákona. Tu připraví ministerstvo dopravy.

Problematiku sdílené ekonomiky kromě české vlády řeší Evropská komise. Výsledek jejího rozhodování se podle Ministerstva dopravy může očekávat v listopadu.

Reklama

Související témata:

Doporučované