Hlavní obsah

Přeskupování sil v ODS. Vlivnou Prahu povede sněmovní legenda

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Novým předsedou pražské ODS se stal Marek Benda.

Reklama

aktualizováno •

Novým předsedou pražské ODS se stal dlouholetý poslanec Marek Benda. Jeho úkolem bude posílení pozice vlivné organizace v rámci strany a příprava na volby na pražský magistrát v příštím roce.

Článek

Pražská buňka bývala jednou z těch organizací, která dokázala ovlivnit chod celostátní ODS. Zhruba před deseti lety však mimo jiné pod tíhou různých kauz v hlavním městě začala slábnout. Teď však pražští občanští demokraté cítí, že nastal čas vrátit jejich organizaci sílu.

Pomoci jim k tomu má jeden z nejzkušenějších politiků současné ODS Marek Benda, který zasedá v Poslanecké sněmovně od 90. let. Bendu podle zjištění Seznam Zpráv zvolili do čela pražské organizace v pondělí večer delegáti pražského regionálního sněmu.

Informaci potvrdili místostarostka Prahy 2 a pražská zastupitelka ODS Alexandra Udženija a další pražský zastupitel modré strany Zdeněk Zajíček. „Ano, je tomu tak, před chvílí byl Marek Benda zvolen 69 hlasy z celkem 72,“ řekla Seznam Zprávám Udženija.

Později se vyjádřil i sám Benda, podle kterého se strana musí soustředit na volby do zastupitelstva Prahy. „Příští volby do zastupitelstva musí být podobným referendem (jako volby do Sněmovny) o naprosto chaotickém a aktivistickém vládnutí Pirátů a Prahy Sobě,“ uvedl ve vyjádření pro ČTK. V Praze vládnou Piráti, Praha Sobě a Spojené síly pro Prahu (TOP 09 a STAN). V opozici je spolu s ODS ještě hnutí ANO.

Bendovo zvolení do vedení pražské ODS má širší politický význam. Zaprvé Benda tímto krokem ještě víc posílil už tak svou pevnou pozici ve straně. Jednak je jedním z důležitých spojenců předsedy a kandidáta na premiéra Petra Fialy, zadruhé se o něm v kuloárech strany hovoří jako o příštím předsedovi poslaneckého klubu ODS, díky čemuž se dostane do nejužšího vedení ODS - jejího předsednictva.

Vedle toho nyní Benda bude šéfovat pražské buňce, která se bude chystat na důležité volby do zastupitelstva hlavního města. Benda je znám jako zastánce spolupráce ODS s lidovci a TOP 09 v rámci celostátní koalice Spolu, je tedy možné, že takovou platformu bude prosazovat i za rok ve volbách na pražský magistrát. Už je tomu dávno, kdy naposledy vládl metropoli z křesla primátora občanský demokrat - psal se rok 2013 a byl to Bohuslav Svoboda, dnešní poslanec ODS.

Utajená operace

Podle zjištění Seznam Zpráv byl tah Bendou dlouhodobě plánovanou a v rámci ODS pečlivě utajovanou operací. Až donedávna to vypadalo, že dojde k souboji mezi stávajícím šéfem pražské organizace Tomášem Portlíkem a 1. místopředsedou Jiřím Zajacem. Jenže došlo k přeskupení sil, kdy se důležití hráči pražské ODS sešikovali za plánem zvolit do svého čela Bendu, který zájmy jejich buňky může prosazovat na celostátní úrovni.

Portlík by se v příštích volbách měl stát volebním manažerem. Jeho důležitá spojenkyně a šéfka kontrolního výboru pražského magistrátu Alexandra Udženija byla nominována na členku celostátní výkonné rady ODS.

„Moc si vážím důvěry, kterou ve mě pražští členové ODS vkládají a neberu ji na lehkou váhu. Vždy jsem dělala maximum pro to, aby ODS byla úspěšnou stranou, a budu v tom pokračovat z jakékoliv pozice. Také bych ráda pogratulovala novému předsedovi pražské ODS Marku Bendovi. Marek je veliký politik a profesionál, se kterým je radost spolupracovat,“ sdělila Seznam Zprávám někdejší místopředsedkyně ODS.

Důležitou součástkou pražského manévru s Bendou byl podle zdrojů Seznam Zpráv i zastupitel a viceprezident Hospodářské komory Zdeněk Zajíček. Někdejší náměstek ministra vnitra, financí či spravedlnosti se zkraje příštího roku bude za pražskou ODS na kongresu ucházet o funkci místopředsedy strany.

„Mohu potvrdit, že jsem byl nominován na řadového místopředsedu,“ řekl Seznam Zprávám Zajíček. S tím, že pražští delegáti na šéfa strany navrhli Petra Fialu a na 1. místopředsedu Zbyňka Stanjuru.

Reklama

Doporučované