Hlavní obsah

Benda: Vstupujeme na palubu Titaniku. Kam mě Fiala postaví, tam budu stát

Foto: Seznam Zprávy

Hostem Ptám se já byl poslanec ODS Marek Benda.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Koalice Spolu a Pirátů se Starosty vyjednávají o vytvoření společné vlády, do jejíhož čela se má postavit předseda ODS Petr Fiala. Jak bude vypadat?

Hostem Ptám se já byl poslanec ODS Marek Benda.

Vznikající koalice bude mít v nové Sněmovně pohodlnou většinu sto osmi hlasů. Programově se ale strany liší a je otázka, jestli třeba pravicová ODS najde společnou řeč s Piráty, případně jak se dokáže pět uskupení dohodnout na rozdělení ministerských postů.

Ačkoliv to vypadá, že o premiérovi je už jasno, o rozdělení ministerských křesel ve vládě se zatím teprve spekuluje. Podle všech indicií by koalice Spolu měla obsadit velkou část ministerstev a v souvislosti s kandidáty ODS se hovoří hlavně o ministerstvech financí nebo obrany. Jméno nejdéle sloužícího českého poslance Marka Bendy konkrétně zaznívá v souvislosti s předsedou Sněmovny nebo ministrem spravedlnosti. „Volby vyhrál Petr Fiala, je to můj předseda, a kam mě postaví, tam budu stát,“ komentoval spekulace v Ptám se já Benda. Dodal ale, že „právu a spravedlnosti do jisté míry rozumí.“

Na rozdělování ministerstev je podle Bendy příliš brzy. Neumí si ovšem představit, že by ODS nezískala Ministerstvo financí. Je prý klíčové, aby premiér a šéf resortu financí byli z jedné strany a tahali za jeden provaz.

Nejdéle sloužící český poslanec ovšem nevidí problém v tom, že by za pomyslný jeden provaz nemělo tahat všech pět stran, které aktuálně jednají o sestavení vlády. „Nejlepší období České republiky bylo v letech 1992 až 1996, kdy ve vládě seděly čtyři strany. Ono to není o počtech, ale o ochotě se domluvit,“ vysvětlil s tím, že si uvědomuje, že se nová vláda ocitá ve složité situaci. „Přicházíme trochu na palubu Titanicu, současná vláda vesele zpívala na palubě a do podpalubí už teklo. Nebude to jednoduchá mise, ale chuť a vůle v rámci Spolu je velká a já to čekám i ze strany Pirátů a STAN,“ dodal.

Co je oproti předchozím volebním obdobím specifické, je fakt, že do povolební diskuze se výjimečně nezapojuje hlava státu. Miloš Zeman je totiž hospitalizovaný na jednotce intenzivní péče a ústavní činitelé kritizují, že chybí informace, zda bude prezident schopen svou funkci nadále vykonávat. I proto se rozhodl šéf Senátu Miloš Vystrčil požádat hradního kancléře Vratislava Mynáře o prognózu prezidentova stavu.

„Zdá se mi, že co se kolem toho odehrává, je příliš hysterické. Dejme nějaký čas na to, aby se měl prezident republiky šanci uzdravit. Žádné jeho akty nejsou dnes nezbytně nutné,“ řekl Benda k faktu, že prezidentova součinnost je třeba až ve chvíli, kdy po ustavení Sněmovny bude třeba přijmout demisi vlády a jmenovat nového premiéra.

Pokud by toho prezident nebyl schopen, může parlament na základě článku 66 Ústavy rozhodnout o přechodu jeho funkcí na premiéra a předsedu Sněmovny. Ta současná se ale v příštím týdnu rozpustí a musela by se v případě takového kroku vyjímečně sejít. To by ale podle Bendy byl naprostý omyl.

„Když je starší pán v nemocnici, bez ohledu, je-li to prezident republiky, tak mi přijde neetické do nekonečna se v tom rýpat a rochnit, protože nás štve jeho kancelář,“ upozornil. Uznává ale, že jiné by bylo, pokud by situace pokračovala i za měsíc, až se poprvé sejdou noví poslanci.

V jaké fázi jsou povolební vyjednávání a o které posty budou strany nejvíce bojovat? A kdy by měl parlament přistoupit k aktivaci článku 66 Ústavy?

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu, ve své oblíbené podcastové aplikaci, nebo ve videu:

Bude Marek Benda ministrem? Kam mě Petr Fiala postaví, tam budu stát, říká.Video: Seznam Zprávy

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované