Hlavní obsah

Přešlap EK. Začerněné části smlouvy s AstraZenecou se dají přečíst

Foto: Profimedia.cz

Začerněná část smlouvy firmy AstraZeneca s Evropskou komisí týkající se ceny.

Reklama

aktualizováno •

Evropská komise v pátek zveřejnila očekávanou smlouvu s AstraZenecou. O několik hodin později se ale ukázalo, že začerněná místa dokumentu lze jednoduchým krokem v základním počítačovém programu zviditelnit.

Článek

Po velkém tlaku Evropská komise v pátek konečně zveřejnila smlouvu s farmaceutickou firmou AstraZeneca, jejíž dodávky provázejí poslední dny problémy. Podle očekávání byla řada informací v dokumentu začerněna a tedy nečitelná. Ze smlouvy na první pohled nebylo možné vyčíst cenu ani termíny dodání.

Prvotní zklamání ale vystřídalo překvapivé zjištění - verze smlouvy, kterou Evropská komise zveřejnila v pátek po poledni, obsahuje části původního textu schovaného v Záložkách programu Adobe Reader. Nezabezpečený dokument Evropská komise nahradila ve 13:53 verzí bez metadat.

Smlouva je uzavřená dle belgického práva a bez ohledu na formální náležitosti z ní lze vyčíst informace, po kterých mnozí bádali nejvíce. Začerněná cena hovoří o sumě dosahující 870 milionů eur.

„V rozsahu, v jakém celkové náklady na zboží překročí odhadovanou částku 870 milionů eur o méně než 20 %, poskytne společnost AstraZeneca aktualizovaný harmonogram nákupu a plateb Komisi, která stanoví harmonogram počátečních dávek pro Evropu a odpovídající částky splatné zúčastněným členským státem,“ píše se v jedné z částí.

Jiná odtajněná část hovoří o tom, že po dobu platnosti smlouvy a po dobu pěti let po ukončení nebo vypršení platnosti smlouvy společnost AstraZeneca má povolit Komisi audit nákladů na zboží počátečních dávek pro Evropu. Nejpozději třicet dnů po datu účinnosti doručí Komise společnosti AstraZeneca konečné a závazné písemné rozdělení počátečních dávek pro Evropu mezi zúčastněné členské státy, přičemž tyto počáteční dávky pro Evropu musí být 300 milionů dávek.

Co se týče počátečního financování, Komise se zavazuje, že „vyplatí společnosti AstraZeneca dvě třetiny počátečního financování do pěti dnů ode dne uskutečnění“ a „jednu třetinu počátečního financování do dvaceti dnů po obdržení příslušných důkazů o použití první splátky od společnosti AstraZeneca“.

„Náklady“

Největší pozdvižení vyvolala kompletně začerněná stránka s hlavičkou „Náklady“. Dle „odtajnitelné“ verze náklady na zboží znamenají (…) výdaje vzniklé společnosti AstraZeneca při výrobě vakcínových dávek, které zahrnují: přímé mzdové náklady (platy, mzdy, zaměstnanecké výhody, náklady na přesčasy a prémie na směny), náklady na materiály (včetně surovin a meziproduktů a prozatímního balení), spravedlivé a přiměřené rozdělení provozních nákladů na zařízení a vybavení (včetně nákladů na zahájení a čištění výroby), včetně rozdělení nákladů na nevyužitou kapacitu v příslušných výrobních závodech, náklady na kvalitu, poplatky za přiměřené náklady na znehodnocení, šrot nebo přepracování, částky (bez přirážky), které jsou vyplaceny třetí straně v souvislosti s jejich výrobou vakcíny nebo jakékoli její součásti a mnohé další položky.

Smlouva také upravuje definici „dávky“, která v tomto případě znamená přibližně 5,0 × 1010 virových částic / dávku v ne více než 0,5 ml.

Co však ani necenzurovaný dokument nesděluje, jsou informace z příloh dokumentu, kam patří i termíny dodání. Tyto údaje zůstávají neznámou i nadále.

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová v pátek pro německou stanici Deutschlandfunk řekla, že AstraZeneca stále neposkytla přesvědčivé vysvětlení, proč by slíbené zboží nemohla dodat. I proto se EK rozhodla smlouvu ze srpna loňského roku zveřejnit. Právě ceny i harmonogram dodání měly zůstat veřejnosti utajeny.

V pátek v noci pak dle Downing Street 10 měla Ursula von der Leyenová telefonicky hovořit s britským premiérem Borisem Johnsonem. Mluvčí Downing Street 10 uvedl, že „předseda vlády dnes večer hovořil s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou. Vyjádřil vážné znepokojení nad možným dopadem, jaký by mohla mít opatření, která dnes EU podnikla na vývoz vakcín.“

Reklama

Doporučované