Hlavní obsah

Přesný klon sochy Davida z 3D tiskárny teď potahují „kamennou kůží“

Podívejte se, jak roste hi-tech klon sochy Davida z 3D tiskárny.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

Když David porazil Goliáše, dokázal zdánlivě nemožné. A přesně to teď zkouší i restaurátoři v Itálii. Michelangelovu sochu nevyčíslitelné hodnoty klonují. Dokonalou kopii vytváří díky stále hodnotnější technologii 3D tisku.

Článek

Originál ročně navštíví až 1,7 milionu lidí. Michelangelo Buonarroti za Davida dostal údajně 900 zlatých dukátů, což mělo být víc, než za celý život vydělal jeho současník Leonardo da Vinci. Teď je cena sochy nevyčíslitelná.

Zatímco Buonarroti svoje dílo ale tesal z mramoru tři roky, italští restaurátoři teď díky nejmodernější skenovací technologii a 3D tisku vytvořili hlavu, trup a končetiny z akrylátu jen za několik dní. Stejně jako David v souboji s Goliášem se totiž pokouší o nemožné: na světové výstavě Expo 2020 v Dubaji odložené na letošní říjen chtějí předvést dokonalý hi-tech klon Michelangelovy sochy.

„V žádném případě se nesrovnáváme s Michelangelem, protože… to je nemyslitelné. Ale chceme vytvořit tak realistickou kopii, jak jen to půjde. Je to opravdu obtížné, protože rozměry jsou obrovské, rozhodující budou detaily,“ vysvětluje pro agenturu AP vedoucí restaurátorů Nicola Salvioli.

Davidův klon potahují „kamennou kůží“

Přes pět metrů vysokou sochu musely napřed na tisíciny milimetru zmapovat lasery průmyslových skenerů švédské firmy Hexagon, které obvykle kontrolují defekty turbín. Snímkování zabralo 40 hodin. Florentská galerie však byla v prosinci kvůli pandemii prázdná a dosud nejpodrobnější sken Davida, jeho digitální dvojče, tak vznikl bez přerušení.

Několikadenní 3D tisk hlavy, torza a končetin ve druhé fázi už byl vesměs lehký. Na té nejnáročnější části restaurátoři právě pracují. Aby klon byl co nejvěrnější, potahují každou jeho část směsí pryskyřice a mramorového prachu, tedy jakousi kamennou kůží.

„Pokrýváme ho kamenem, abychom mu dali vzezření Davida od Michelangela, a potom ho budeme charakterizovat – přeneseme do povrchu všechny zářezy, praskliny, skvrny, drsnější i hladší místa, abychom dali duši tomu, co je ve skutečnosti kopií,“ dodává Salvioli.

Restaurátoři musí myslet i na velký rozdíl teplot, který v Dubaji 3D Davida čeká. Až ale z laboratoře naklonovaná socha vyjde, bude už v jednom kuse a údajně k nerozeznání od originálu – a připravená k letu. Digitální dvojče v podobě skenu zůstane ve Florencii jako záznam o stavu sochy v roce 2021 a vzor ke srovnání s dalšími změnami a poškozením.

Italové se mohli ozvat české jedničce ve 3D tisku

Zatímco v technologii skenování byli pro Italy jasnou volbou Švédové, ohledně 3D tisku se mohli ohlédnout i do Česka. Tuzemská firma Průša Research posílá své tiskárny tištěné na dalších 3D tiskárnách do 160 zemí světa. Pracuje pro ni 600 lidí, kteří loni vyrobili 100 tisíc tiskáren. Firma díky tomu utržila 2,2 miliardy korun.

Není tak snad ani divu, že její šéf minulou středu převzal ocenění pro nejlepšího českého podnikatele a Česko bude reprezentovat i na světovém finále soutěže v Monte Carlu.

Reklama

Doporučované