Hlavní obsah

Přestat platit testy? Vládě už zbyla jen represe, míní kandidát na premiéra

Foto: Shutterstock.com

Předvolební projekt Seznam Zpráv.

Reklama

Kdo se nenechá do září očkovat, bude si testy platit sám, plánuje vláda. Jisté to ale ještě není.

Článek

Češi zatím nevědí, jestli jim stát bude na podzim hradit testování na koronavirus. Vláda schválila, že od září přestane testy proplácet, jak ale upozornily Seznam Zprávy, Ministerstvo zdravotnictví zatím mimořádné opatření nevydalo. A čeká, jak se bude vyvíjet epidemická situace.

Kritici upozorňují, že testy by se měly proplácet i nadále, aby bylo možné zachytit vznikající clustery a trasovat. Celá akce je podle mnohých jen způsob, jakým chce vláda dotlačit k očkování co nejvíc lidí - očkovaní totiž testy nebudou potřebovat.

Zeptali jsme se kandidátů na premiéra, kteří možná už v říjnu budou o proplácení testů rozhodovat. A vzácně se shodli napříč politickým spektrem - pokud chce vláda lidem omezovat život testy, měla by je proplácet.

Otázka pro příštího premiéra

Seznam Zprávy spustily velkou volební anketu Otázka pro příštího premiéra. Ptáme se až do říjnových voleb na aktuální otázky. Pravidelně se obracíme na tři předsedy stran, kteří podle průzkumů mají reálnou šanci stát se premiérem – na předsedu ANO Andreje Babiše, lídra koalice Pirátů a Starostů Ivana Bartoše a šéfa koalice Spolu Petra Fialu. Pokaždé ale také volíme „divokou kartu“ a daný dotaz pošleme i dalším lídrům.

Měly by se podle vás testy proplácet i nadále? A proč ano či ne? Vnímáte vládní kroky jako pokus o donucení lidí k očkování?

Andrej Babiš, předseda hnutí ANO

Andrej Babiš na zaslanou otázku neodpověděl.

Petr Fiala, předseda ODS, lídr koalice Spolu

Testování je jeden z efektivních nástrojů ke zpomalování šíření nákazy. Pokud dojde ke zpoplatnění testů, může to vést k obcházení pravidel a možnému vzniku nekontrolovatelných ohnisek. Připočítejme k tomu nižší proočkovanost a nestálou situaci, pokud jde o nové mutace - a hned je jasné, že to není rozumný nápad. Pokud bychom dokázali naočkovat více lidí a došlo ke stabilizaci situace, teprve pak by byly placené testy logickým krokem. Vláda ale bohužel zaspala masivní kampaň, která by lidi motivovala k očkování a nyní, když čísla očkovaných nerostou, snaží se situaci narychlo zachránit nejrůznějšími nápady. Je to bohužel jen další důkaz její neschopnosti postupovat rozumně, odpovědně a kompetentně.

Ivan Bartoš, předseda Pirátů, lídr koalice Pirátů a Starostů

Je nepřijatelné, aby byl občanům odpírán přístup k některým službám proto, že si nemohou dovolit dojít na test. Navíc v momentě, kdy podnikatelé museli na celé měsíce utlumit či zcela zavřít svůj provoz, považujeme omezování počtu zákazníků za nešťastné. Správná strategie pro návrat k normálu je podle nás pozitivní motivace k očkování, například možnost výběru typu vakcíny. Zároveň ale stále potřebujeme dostupný systém testování a funkční trasování. Jen tak na cestě ke kolektivní imunitě ochráníme všechny, včetně těch, kteří se z nějakého důvodů očkovat nemohou. Nesmíme dopustit, aby na podzim přišla další vlna, která ohrozí životy i živobytí našich občanů.

Robert Šlachta, předseda hnutí Přísaha

Ano, testy by se měly proplácet i nadále, protože je v zájmu společnosti, i očkovaných, aby byla společnost testována a mohlo se trasovat. A vzhledem k tomu, že uznáváme dobrovolnost očkování a všechny zkušenosti české i zahraniční potvrzují, že skutečně pomáhalo testování a trasování, tak proplácení testování jednoznačně podporujeme. Je to levnější než nástup další vlny covidu, uzávěry, pobyty občanů v nemocnici, dlouhá rehabilitace pacientů nebo dlouhodobé zdravotní dopady a doléčování. Odmítáme, aby byli lidé finančně tlačeni k očkování. Tam, kde selhala komunikace ze strany vlády, by neměla nastupovat represe.

Tomio Okamura, předseda SPD

Pakliže vláda vyžaduje na lidech testy, tak je musí lidem proplácet. Hnutí SPD prosazuje dobrovolné očkování bez diskriminace neočkovaných. Prosazujeme také, aby se uznávaly protilátky a chceme, aby se v září vrátily děti do školy bez podmínek, bez omezení, bez nutnosti očkování a bez povinného testování a bez roušek při výuce. Odmítáme dělení společnosti na očkované a neočkované, jelikož řada občanů se nechce očkovat buď ze zdravotních důvodů, nebo z důvodů, že mají protilátky.

Reklama

Doporučované