Hlavní obsah

Přestavba Liebiegova paláce v Liberci začne nejdřív v září

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Zahájení přestavby nevyužívaného Liebiegova paláce v centru Liberce na komunitní centrum za zhruba 200 milionů korun se opět oddálilo. Podle náměstkyně primátora Radky Loučkové Kotasové (ANO) začne nejdřív letos v září.

Článek

Důvodem k prodlevě je další prodloužení termínu výběrového řízení, z něhož vzejde firma, která přestavbu provede. Zájemci mohou nabídky posílat až do 10. června.

Výběrové řízení chtěla radnice původně zavřít v únoru, několikrát ho ale prodloužila. Od firem dostala k zadávacím podmínkám zakázky, na niž má příslib evropské dotace, přes 150 připomínek či dotazů. Týkaly se například chybějících položek ve výkazu výměr v elektroinstalaci nebo nesouladu výkazu výměr s projektovou dokumentací. „Do výkazu výměr byly chybějící položky doplněny a byl sladěn s projektovou dokumentací. Výkaz výměr byl také na základě požadavků poskytovatele dotace sjednocen do jednoho uceleného souboru,“ řekla novinářům náměstkyně. Doufá, že je už vše v pořádku. „Nyní neevidujeme žádné další dotazy od účastníků veřejné zakázky. Pevně věřím, že se podaří do konce léta vysoutěžit,“ dodala.

V takovém případě by podle ní rekonstrukce novorenesančního paláce mohla začít letos v září. Už nyní je jisté, že se dům, který se po rekonstrukci stane místem setkávání lidí různého věku od dětí po seniory a různých sociálních skupin, nepodaří otevřít na začátku roku 2022. Podle náměstkyně by přestavbu chtěli dokončit do dubna 2022, pokud nenastanou komplikace. „Je to historická budova, nikdo nevíme, co se objeví a víme, že stavby, zejména historické, provází těžkosti,“ řekla.

Liebiegův palác je prázdný od roku 2014, kdy se z něj vystěhovala Oblastní galerie. Radnice chystá kompletní rekonstrukci rozlehlého domu, který si nechal postavit před téměř 140 lety továrník Johann Liebieg. Zvenčí by se paláci měla navrátit jeho původní podoba a uvnitř vznikne nový velký sál, výtvarný ateliér s dílnou, výstavní prostory, počítačové a víceúčelové místnosti, dva tělocvičné sály a zahradnický klub s keramickou pecí a skleníkem. Bude tam i kavárna a dětský koutek, upravovat se bude také nádvoří a zahrada.

Reklama

Doporučované