Hlavní obsah

Přestřelka mezi Babišovým poradcem a radním z ČNB. „Už dávno jste měli nechat korunu na pokoji"

Vojtěch Benda a Aleš Michl: souboj slov o intervence ČNB.

 

Reklama

Člen bankovní rady ČNB Vojtěch Benda a analytik Aleš Michl mají zjevně odlišný názor na smysl intervencí proti koruně. Ve studiu Seznam Zprávy padaly argumenty pro i proti.

Článek

Nejdříve začátkem dubna, ale možná taky až počátkem léta, skončí intervence České národní banky proti koruně. Neboli: centrální banka přestane po dvou a půl letech tisknout peníze, aby udržela korunu slabší proti euru.

„Ideální termín je polovina roku," připustil ve studiu Seznam Zprávy o kurzu koruny člen bankovní rady ČNB Vojtěch Benda.

„Podle mne centrální banka už dávno měla intervence opustit," tvrdí Aleš Michl, analytik a externí poradce ministra financí Andreje Babiše. „Jsem stará škola, takže já jsem naučený, že když je ekonomika v háji, tak jednou za uherský rok oslabíte měnu, ale fakt, když je v háji. Krátkodobě nakopnete export," popsal Michl a dodal: „Ale teď už export i ekonomika jako celek, všechno šlape."

Benda a Michl se pustili do ostré přestřelky slov o smyslu intervencí i o tom, do jaké míry a komu pomohla. A také, jak se projeví v hospodaření Národní banky, až se bude chtít nakoupených eur po skončení intervencí zbavit.

Pusťte si jejich výměnu názorů ve videu nahoře, nebo si připomeňte celé studio o tom, co se bude dít s korunou, až skončí intervence:

Jak posílí koruna? Studio Seznam Zprávy.

Reklama

Doporučované