Hlavní obsah

Přetížené úřady práce. V červenci může podle odborníků přijít kolaps

Foto: Profimedia.cz

Úřady práce čeká jedno z nejtěžších období roku - začnou řešit jak žádosti lidí, co přišli o práci, tak příjemců dávek (ilustrační snímek).

Reklama

Od středy 1. července začnou na úřady práce v tuzemsku souběžně proudit dvě velké skupiny lidí. Jednak jsou to ti, kteří žádají o dávky na bydlení a děti, a pak nezaměstnaní. Úředníci jsou ale zavaleni prací kvůli covidu.

Článek

Od prvního července mohou začít panovat na úřadech práce horké chvilky nezávisle na počasí. Důvodem bude nával žadatelů. Začátek prázdnin totiž bude ve znamení dvou vln, které by měly za úředníky vyrazit.

Očekává se, že právě od července začnou na úřady práce docházet lidé, kteří přišli během koronavirové pandemie o práci – končí termín, po který mohli rodiče dětí pobírat ošetřovné, a souběžně vyprší i výpovědní lhůty zaměstnancům, které propustili zaměstnavatelé v dubnu.

Zároveň se na úřady práce vydají i lidé, kteří musí doložit nutné dokumenty, aby dál mohli pobírat dávky – příspěvek na bydlení a přídavek na dítě.

Podle neziskových organizací, jež pomáhají sociálně slabým, proto hrozí přetížení a kolaps úřadů práce.

První dny nebo týdny

„Nastane to v prvních třech červencových dnech,“ říká Alena Zieglerová, která se v Institutu pro sociální inkluzi zabývá zaměstnaností. Podle ní totiž na úřady práce zamíří v následujících dnech zhruba čtyři sta tisíc žadatelů o dávky a k tomu ještě lidé, kteří přišli o práci.

„Může hrozit kolaps. Podle mě to ale bude nabíhat pomaleji,“ myslí si Lucie Trlifajová z Centra společenských otázek – SPOT. Za hlavní problém označuje to, že úřady práce nestíhají už teď.

„Nechceme úředníky v žádném případě démonizovat. Ti lidé se skutečně snaží, ale mají příliš mnoho práce,“ dodává Trlifajová.

Obě oslovené odbornice připomínají, že úředníci musí mimo jiné zpracovávat program Antivirus, ošetřovné a mimořádnou okamžitou pomoc.

„Doporučujeme klientům nespěchat hned v prvních dnech nového čtvrtletí. Požádat o příspěvek na bydlení nebo doložit potřebné podklady pro výplatu přídavku na dítě je možné až tři měsíce zpětně. Na ÚP ČR je tedy možné dostavit se nejen v průběhu července, ale i srpna a září,“ snaží se apelovat v tiskové zprávě z konce června Zdeňka Cibulková, která má v Generálním ředitelství Úřadu práce ČR na starosti nepojistné sociální dávky.

Původní otvírací časy

Úřady práce se na hrozící nával lidí snaží reagovat například tím, že se vrací k otvíracím časům, které platily před koronavirem.

Zatímco ještě v červnu měly úřady otevřeno pro veřejnost jen v pondělí a ve středu od 8:00 do 17:00, od července budou moci lidé chodit i v úterý a ve čtvrtek dopoledne. V pátek dopoledne pak bude čas vyhrazen pro evidenci nových uchazečů o zaměstnání.

„Je to návrat do normálu,“ reaguje na novou otvírací dobu Lucie Trlifajová, podle které to je krok kupředu, ale neřeší to fakt, že jsou úřady přetížené.

„Úřad práce ČR především upozorňuje, a to opakovaně, že i nadále upřednostňuje jinou než osobní komunikaci. A to nejen z důvodu ochrany zdraví klientů a samotných zaměstnanců, ale také z důvodu efektivnějšího využití času a omezení zbytečného čekání ve frontách,“ řekla Seznam Zprávám mluvčí Úřadu práce Kateřina Beránková.

Odkazuje přitom na možnost poslat žádosti přes datovou schránku nebo e-mailem s ověřeným podpisem. Další možností je poslat žádost poštou.

„Naši zaměstnanci jsou připraveni na větší počet příchozích klientů a v případě potřeby vypomohou těm, kteří žádosti zpracovávají, i kolegové z jiných agend, případně jiných kontaktních pracovišť,“ tvrdí Zdeňka Cibulková z Generální ředitelství ÚP ČR.

Podle odbornic, jež pracují s příjemci dávek, by ale pomohlo zpřehlednit informace pro lidi, kteří míří na úřady práce.

Zvětšit kapacitu informačních linek, jež jsou podle nich přetížené, více zapojit na internetových stránkách chatovacího robota a například u přídavku na dítě žádat nutné podklady ke kontrole méně často – například jen jednou ročně.

Reklama

Doporučované