Hlavní obsah

Příběh bez konce. Na zmizení mexických studentů se měla podílet armáda

Foto: Profimedia.cz

Snímek pochodu na šesté výročí zmizení studentů.

Reklama

V roce 2014 se slehla zem po třiačtyřiceti mexických studentech, v průběhu několika let se našly ostatky pouze dvou z nich. Podle nově odhaleného svědectví byla do incidentu přímo zapojena tamní armáda.

Článek

Čerstvě získaný záznam svědectví, o kterém informuje mexický list Reforma, vyšel z úst svědka, jenž je pravděpodobně členem tamního gangu. Pro jeho označení v zápise slouží pouze jméno Juan, vypověděl však o tom, jak vojáci mexické armády zadrželi a vyslýchali některé ze zmizelých studentů. Následně je předali drogovému kartelu.

Těla zavražděných studentů měla být později buď spálena v místním krematoriu, nebo rozpuštěna v kyselině. To, co z nich zbylo, pak mířilo do kanalizace, vypověděl svědek. Několik těl však potkal jiný osud; byla rozsekána na části a rozptýlena poblíž města Taxco na severu země, píše agentura AP.

Nové odhalení může nyní tamní armádu ještě více ponížit, nedávno ji totiž zasáhla obvinění, podle kterých měl bývalý ministr obrany tajně spolupracovat s jedním z mexických drogových gangů. Zároveň však také tyto informace určitým způsobem berou naději pozůstalým, jelikož pokud jsou všichni studenti mrtví, jejich ostatky se nikdy nemusí najít.

Mexické ministerstvo vnitra již potvrdilo, že dané svědectví opravdu je součástí spisu případu. Uvedlo také, že proti člověku, který je za jeho uniknutí zodpovědný, vznese obvinění. Úřad ovšem nekomentoval, zda je tvrzení listu pravdivé v plném rozsahu. Podle osoby obeznámené s případem je výpověď ze začátku minulého roku.

Podle svědka měl jednu z hlavních rolí hrát kapitán armády, který nyní čelí obvinění ze zapojení do organizovaného zločinu. Poté, co nechal zadržet některé studenty na vojenské základně a podrobil je výslechu, došlo k jejich předání do rukou gangu Guerreros Unidos. Jednu skupinu studentů měla zadržet i policie, jinou zase přímo kartel. K pozdějšímu zabití mladých mužů došlo kvůli domněnce, že jsou mezi nimi členové konkurence.

V září roku 2020 agentura Reuters v případě trestného činu informovala o vydání několika zatykačů, ty se týkaly některých členů armády a federální i obecní policie. Šlo o vůbec první moment, kdy mexické úřady vydaly zatykač na vojenský personál. Již v červenci byl navíc zadržen a obviněn tehdejší vůdce již zmiňovaného gangu.

Studenti z Ayotzinapa Rural Teachers’ College v mexickém státě Guerrero zmizeli na konci září roku 2014. Od té doby se objevilo hned několik verzí toho, jaký osud muže potkal. Za více než šest let vyšetřování tamní úřady našly desítky tajných hrobů a 184 těl, žádné však nepatřilo nějakému z hledaných studentů. Uplynulé roky tak přinesly identifikaci pouze dvou z nich.

Rodinní příslušníci obětí obviňují mexické orgány ze spoluúčasti na zmizení studentů dlouhodobě. Mexický prezident Andrés Obrador je krátce po svém nástupu do funkce v roce 2018 ujistil, že každého, kdo se na jejich zmizení nějakým způsobem podílel, čeká spravedlivý trest.

Nevyřešený případ vyvolal v zemi zejména v roce 2014 masivní protesty a stal se jedním z nejznámějších incidentů mexické drogové války. Tamní vládě se dostalo mezinárodního odsouzení a událost je považována za jeden z nejtemnějších příkladů dlouhodobých vládních potíží předcházet násilí či usvědčovat odpovědné osoby.

Reklama

Související témata:

Doporučované