Hlavní obsah

Příběh doktora z plakátu. Co stojí za jepičí kariérou Babišova hejtmana

Heslo čtyř mušketýrů vydrželo jen do voleb.

 

Reklama

Oto Koštovi hrozí, že se proslaví jako hejtman s nejkratším mandátem v historii. Z postu ho navíc po několika měsících nesesadí spory mezi partajemi, ale vlastní spolustraníci. Seznam pátral po tom, kde se v politice dosud neznámý lékař vzal a proč musí zase odejít.

Článek

Ještě v květnu pózoval Oto Košta společně se třemi kolegy z olomouckého ANO v kostýmu mušketýra a s heslem: „Jeden za všechny, všichni za jednoho". Jen o pár měsíců později v tom ale „Athos“ zůstal sám.

„Dát ho do čela kandidátky a udělat z něj hejtmana byla chyba. Spletl jsem se, nečekal jsem, že se tak změní,“ říká dnes šéf ANO v Olomouci Milan Feranec, toho času mušketýr Porthos a náměstek ministra dopravy. Právě jeho buňka Koštu nominovala na lídra kandidátky v krajských volbách.

Jak to dopadlo, je známé – členové ANO Koštu po třech měsících ve funkci vyzvali k rezignaci. A protože Košta odejít nehodlá, na konci října se ho chystají odvolat.

Dobrý den, tohle je váš lídr

Jak se stane, že se čerstvá regionální hvězda Andreje Babiše během tak krátké doby ve vlastní straně promění v nežádoucí osobu? Na vině je personální nouze v hnutí ANO, které před volbami nedokázalo najít vlastního kandidáta.

Záchrana přišla z nečekaného směru: Ke konci roku 2015 zavolala šéfovi ANO Andreji Babišovi eurokomisařka Věra Jourová s Koštovým jménem.

„Dostala jsem na něj tip jako na profesně úspěšného člověka se zájmem o politiku. Ale nedoporučila jsem ho, v hnutí jsem jasně řekla, že ho osobně neznám a že je potřeba ho prověřit. Dnes mě mrzí, že jsem s tím spojovaná,“ říká k tomu Jourová. Mimochodem - tip dostala od svého známého Martina Štainera, kterého si Košta dnes na hejtmanství platí jako tajemníka.

Potřebné prověření udělal sám šéf strany Babiš během jedné schůzky a pak Koštu „předal k řešení“ do kraje, odkud pochází jeho pravá ruka Jaroslav Faltýnek. Řada členů tak Koštu viděla až ve chvíli, kdy jim ho představovali jako lídra. „My jsme si pak pana Koštu přisvojili,“ popisuje šéf ANO v Olomouckém kraji Ladislav Okleštěk.

Video: Oto Košta o alkoholu.

Na prvních setkáních s regionálními straníky prý novopečený lídr působil dobře a poctivě si odpracoval i volební kampaň. Sázka na regionálního lékaře už se lidem z ANO na Olomoucku jednou osvědčila, a to když do parlamentních voleb nasadili známého záchranáře Martina Brázdila. A také toho využili - v podzimní kampani oba zdravotníky společně prezentovali jako „mudry z plakátu".

„Už v průběhu kampaně se ale objevovaly první náznaky, že pan Košta má, řekněme, zbytnělé ego,“ popisuje Feranec.

Dobře se Košta nezapsal ani na loňském setkání kandidátů na Čapím hnízdě, kde o většině vystupujících prohlásil, že jejich projevy jsou „kecy v kleci“ a exhibicionismus před Babišem. „Nepůsobil na mě dobře a panu předsedovi jsem to taky řekla,“ uvedla Jourová.

Koštovo chování po volbách pak popisují lidé z ANO i jiných stran podobně – s nikým se nebaví, rád zdůrazňuje svoje úspěchy, vše musí být po jeho a ne vždy je zcela střízlivý. „Já jsem ho třeba viděl o volbách a pak až v prosinci. Změnil se. Začal si myslet, že on je hejtman, pak dlouho nic a pak někde daleko hnutí ANO,“ popisuje Feranec.

Alternativní hejtman

Košta vše odmítá s tím, že jde o pomluvy šířené krajským šéfem Oklešťkem, který se od začátku na kraji chová jako alternativní hejtman a brousí si zuby na jeho místo. „Čekali, že budu stříhat pásky a mlčet. Dostával jsem politická zadání, třeba koho mám propustit. Když jsem s tím opakovaně nesouhlasil, řekli mi, že je to na odvolání,“ tvrdí Košta.

V hnutí ANO, kde je zvykem nadřízené poslouchat, skutečně s Koštovým příliš nezávislým vystupováním zavládla nespokojenost. Nelíbilo se například to, že Košta často ignoruje stranická setkání.

„Nikdo od něj nechtěl, aby poslouchal, jak tvrdí. Ale očekávali jsme, že bude spolupracovat, to je snad normální. A kdybych ho na kraji nesuploval já, tak tam není vůbec žádná komunikace. Za mnou sami chodili náměstci i z jiných stran, že se s nimi nebaví," líčí Okleštěk.

Zástupci jiných stran se k vnitrostranickému problému ANO oficiálně nechtějí vyjadřovat, mimo záznam ale výhrady vůči Koštovi potvrzují.

Část zastupitelů za ANO ale podle všeho vychází jen z informací, které jim dodá vedení krajské buňky. A většina řadových členů se s novináři raději nechce vůbec bavit.

„Zatím byla dvě zastupitelstva a ty pan Košta podle mě vedl dobře. Ale hlasovala jsem pro výzvu k rezignaci, protože informace od vedení mi přišly závažné,“ míní například zastupitelka Hana Mazochová. Výmluvná je pak její reakce na dotaz, zda bude veřejně hlasovat pro Koštovo odvolání: „To nevím, na klubu nám ještě neřekli, co s tím dál.“

Jestli skončím jako hejtman, nebudu mlčet. Promluvím před volbami, hrozí Košta:

Video: Lucie Stuchlíková

Reklama

Doporučované