Hlavní obsah

Příběhy z konce války přibližuje v Plzni nová komiksová kniha

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Jedenáct příběhů lidí z Plzně a západu Čech na konci druhé světové války vypráví nová komiksová kniha Roll Out the Barrels.

Článek

Podíleli se na ní studenti Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity (ZČU) a plzeňská pobočka Paměti národa společnosti Post Bellum. Mozaika dnů z jara 1945 vychází symbolicky 6. května, v den 75. výročí osvobození Plzně americkou armádou. Vydání podpořilo velvyslanectví USA, řekla dnes ČTK ředitelka plzeňské Paměti národa Markéta Čekanová. Kniha je podle ní zároveň oslavou 30 let, kdy si západ Čech může opět svobodně připomínat, kdo ho doopravdy osvobodil.

„Ze vzpomínek pamětníků zaznamenaných v databázi Paměť národa jsme vybrali rozmanité střípky, které skládají dohromady křehkou mozaiku, jež nemá ambice stát se kronikou plnou faktů. Položili jsme vedle sebe vzpomínky z Plzně i venkova, vzpomínky Čechů i amerických a belgických vojáků,“ popsala. Vyprávění se ale neomezilo jen na konec války. Doplňují ho i střípky z 50., 60. a 80. let 20. století.

Čtenáři najdou v knize příběhy amerických veteránů Earla Ingrama, Jamese Duncana a George Thompsona či belgického vojáka Louise Gihoula, kteří patří k pravidelným hostům plzeňských Slavností svobody. Vypráví i osudy Čechů v řadách spojeneckých vojsk Petera Mayera a Jaroslava Kroba. Vzpomínky pamětníka Jaroslava Běla přenesou čtenáře do Přeštic, do domu, kde po osvobození bydlela skupinka amerických vojáků. Vyprávění Pěvuše Kohoutové popíše události z Chodska.

Práce na komiksech znamenala pro 11 studentů fakulty šanci seznámit se hlouběji s událostmi konce války, se zbraněmi, uniformami, dobovou módou a dalšími reáliemi. „Studenti jsou ti, kdo budou jednou v čele různých institucí, firem a společností ovlivňovat veřejné dění. To, že se podílejí na projektech, které je vtahují hlouběji do naší i světové historie, považuji za nesmírně cenné a prospěšné nejen pro ně osobně, ale právě i pro naši společnost,“ uvedl rektor univerzity Miroslav Holeček.

Reklama

Doporučované