Hlavní obsah

Přibude zápasů s VAR, chybující Královec dostal od Chovance amnestii

Foto: Profimedia.cz

Pavel Královec, který hrubě chyboval ve finále Mol Cupu, může v novém ročníku ligy pískat bez omezení. Za starými hříchy udělala Chovancova komise tlustou čáru.

Reklama

Původní slib Ligové fotbalové asociace, že od nového ročníku Fortuna:Ligy 2020/21 bude systém videorozhodčího k dispozici na všech zápasech, zůstane nedodržen. Zápasů s VAR ale přibude, chystá se jich nyní 6-8 na kolo.

Článek

I fotbaloví rozhodčí se chystají na novou sezonu českých profesionálních soutěží. Bude jich víc. Budou se testovat na covid-19. A přibude jim utkání, ve kterých bude zapojen systém VAR, tedy videorozhodčí.

Na jaře jich bylo pět na kolo. A LFA původně slibovala, že od nového ročníku za pomoci sponzorů rozšíří záběr VAR na kompletní kolo. Jenže covidová krize přinesla jiné priority, v první řadě se šéfové ligy museli na jaře věnovat tomu, aby se liga znovu rozehrála. A leitmotivem posledních týdnů pak byla hlavně karanténní opatření.

Navíc se v novém ročníku ligy nebude hrát 8 utkání na kolo, ale 9, protože byla soutěž neplánovaně rozšířena na 18 účastníků.

„Mám čerstvou zprávu od LFA, že na první kolo bude VAR nasazen na sedmi zápasech, v dalším kole na osmi utkáních. Minimum pak bude 6 zápasů na kolo. A budeme doufat, že na jaře bychom se snad mohli dočkat obsazení všech 9 zápasů z každého kola,“ říká Martin Wilczek, člen komise rozhodčích FAČR.

Zakoupen dosud nebyl ani software, jenž by rozhodčím, kteří pracují ve videovoze, umožnil položit si virtuálně na hřiště ofsajdovou čáru. I tento výdobytek by sudí rádi nasadili na jaře, až budou systémem VAR osazena všechna prvoligová utkání.

Udělala se tlustá čára

Z listiny pro profi soutěže nikdo nesestoupil, z minulé sezony se nepřenášejí ani žádné tresty, což asi ocení zejména Pavel Královec, který 1. července hrubým způsobem ovlivnil finále Mol Cupu Liberec-Sparta, když v prvním poločase, navzdory tomu, že se šel sám podívat na video, nevyloučil fotbalistu hostí Martina Frýdka, který protihráči úmyslně šlápl na hrudník.

Komise Jozefa Chovance mu to vytkla jako chybu. A dalo se odvodit, že následovalo personální opatření, které spočívá v tom, že chybující rozhodčí nebývá nasazen na určitý počet utkání nebo určité časové období. Výši „trestu“ komise nezveřejňuje.

V závěrečných ligových kolech každopádně Pavel Královec, jinak člen elitní skupiny rozhodčích UEFA, nasazován nebyl.

V nominaci pro 1. ligové kolo Fortuna:Ligy se však dost možná objeví. „Za starými věcmi udělala komise tlustou čáru,“ vysvětluje to Jozef Chovanec, předseda komise.

Na listině pro profesionální soutěže přibylo 6 hlavních sudích a 4 asistenti.

Nároků na kvantitu rozhodčích totiž stále přibývá. Na prvoligové utkání s VAR je jich potřeba 6. V druholigových zápasech bývají nasazovány trojice, čtvrtý sudí je nominován jen na televizní zápasy.

Větší počet sudích je potřeba i kvůli možné nákaze covid-19. Aby měla komise kde brát další jména k nominacím, kdyby někteří sudí vypadli kvůli nákaze nebo trestům.

I rozhodčí čekají covidové testy

„Nováčků je hodně, budou nasazováni na druhou nebo dorosteneckou ligu, spolu se zkušenými rozhodčími a delegáty. Musí se sžít s komunikátory a dalšími záležitostmi, na které nebyli zvyklí, postupně se do toho budou dostávat,“ plánuje Martin Wilczek.

Pro fotbalisty a členy realizačních týmů v I. lize platí, že musí mít negativní test na covid-19, ne starší než 3 dny, ve druhé lize má každý test měsíční platnost.

„Ve čtvrtek jdou všichni rozhodčí, až na jednoho, na testy. Ještě se bude řešit, jakou četnost rozhodcovské testy na covid-19 budou mít,“ říká Martin Wilczek.

Jeden z nováčků na listině byl v uplynulých dnech v kontaktu s nakaženým covid-19, je tedy v karanténě a čtvrtečního společného testování a semináře se ještě nezúčastní.

Sudí budou vždy na 14 dní rozděleni do miniskupin tak, aby spolu tyto jednotlivé entity nepřicházely do kontaktu. To pro případ, že by se v jedné z nich objevila nákaza. V tomto systému by se tak nepřenesla do dalších, separovaných miniskupin.

Změny pravidel jsou minimální. Podobně jako v závěru minulé sezony se v celém ročníku 2020/21 bude moci střídat na každé straně 5 hráčů, ovšem jen při 3 příležitostech střídání, tzv. slotech, do nichž se nezapočítává přestávková pauza.

Za zmínku stojí nový výklad FIFA, kde z hlediska fotbalových pravidel končí rameno a kde začíná ruka.

Jak je patrno z obrázku, rozhodující je linie se spodní částí podpaždí. Základní orientaci v tom ohledu možná může dát okraj rukávu hráčova dresu. Rukávy ale samozřejmě mohou mít různou délku, v pravidlech je tedy linie definována dle zmíněné spodní části podpaždí.

Reklama

Související témata:

Doporučované