Hlavní obsah

Přibylo 69 nakažených. Ale jedno číslo zabíhá do časů, kdy jsme se covidu báli

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Počet denně provedených testů klesl o víkendu hodnotami na samotný počátek nouzového stavu v Česku. Zároveň se zvýšilo procento pozitivních výsledků.

Článek

Počet lidí, kteří přibývají do statistiky nově nakažených koronavirem, se sice drží na hodnotách několika desítek denně, jedno číslo ze statistiky se však v posledních dnech vyhouplo znovu na hodnoty z prvních týdnů epidemie.

Tedy do časů, kdy v Česku rostl strmě počet nakažených a život v zemi téměř zastavila přísná karanténní opatření.

Jde o poměr pozitivních případů k počtu denních testů. Ten byl v neděli na hodnotě 3 %, která nás podle ČTK vrátila zhruba do 10. dubna. Tehdy poměr dosahoval stejné hodnoty, přičemž počet pozitivních případů byl 163 na zhruba 5,5 tisíce testů.

Den předtím, v sobotu, se tento poměr (1,75 %) přiblížil hodnotě ze 16. dubna, kdy bylo 160 nových případů.

A i když v pondělí klesl na 1,51 %, už čtvrtým dnem sledovaný údaj neklesl pod jedno procento.

V pondělí podle údajů Ministerstva zdravotnictví přibylo 69 případů nákazy, což byl nejvyšší přírůstek za posledních pět dní. Za sto dnů šíření nákazy se do pondělí covidem-19 nakazilo 9697 lidí, za dnešek byly potvrzeny zatím další dva případy.

Poměr nakažených koronavirem k počtu testovaných v pondělí klesl na zmíněných 1,51 procenta, což je poloviční údaj proti nedělním třem procentům.

Podle úterních údajů Ministerstva zdravotnictví počet vyléčených z nemoci covid-19 v Česku překročil o devět 7000. Uzdravily se už téměř tři čtvrtiny lidí s prokázanou nákazou. Aktuálně se s ní potýká 2362 lidí. Epidemie tak podle mluvčí resortu Gabriely Štěpanyové probíhá na pozadí populace, opatření ji však drží pod kontrolou.

Jedním z důvodů, proč poměr nakažených a testovaných roste, je to, že se v posledních dnech méně testuje. „Je to způsobené příznivým stavem epidemie, která je na ústupu, a také naběhnutím chytré karantény, odběry se provádějí více cíleným způsobem,“ vysvětluje nižší počet testů mluvčí ministerstva. Hygienici tak jdou více „na jistotu“ při vybírání osob, které by koronavirus mohly mít. Tento systém však identifikuje i skrytá ohniska.

O víkendu se počet provedených testů pohyboval mezi 1,7 a 2 tisíci. Laboratoře tak provedly v pondělí 4571 testů, což je více než v součtu za celý předchozí víkend. V pracovní dny minulého týdne denní počty testů překračovaly 5000 s výjimkou pátečních 4142.

Naposledy se testy okolo dvou tisíc denně pohybovaly 19. 3., tedy necelý týden po začátku nouzového stavu. Premiér Andrej Babiš se následně v dubnu nechal slyšet, že počet testů chce navýšit až na dvacet tisíc denně. Na tuto hodnotu se ale nikdy nedostaly. Podle Štěpanyové je však testů dostatek a i kapacita laboratoří je „mnohem větší, než počet indikovaných vyšetření“.

A zatímco některé kraje stále využívají možnosti testování vybraných skupin populace, k plošnému šíření nyní v řadě regionů podle ministerstva nedochází. „Je vidět, že současný systém trasování a testování funguje. Máme systém včasného varování, to znamená, že z denních analýz dat včas zjistíme, zdali někde dochází k nárůstu nakažených,“ uzavírá Štěpanyová.

Reklama

Související témata:

Doporučované