Hlavní obsah

Přibylo 384 nově nakažených, podáno bylo přes šest milionů dávek vakcíny

Foto: Seznam Zprávy

Podrobná mapa níže v odkazu.

Reklama

aktualizováno •

Počty nově nakažených dál klesají. Podáno bylo přes šest milionů dávek vakcíny. Poslanci budou jednat o zavedení covid pasů.

Článek

Za úterý přibylo v Česku celkem 384 nově nakažených covidem. O týden dříve jich bylo 478.

V nemocnicích aktuálně leží 285 pacientů s koronavirem, z toho 40 jich je v těžkém stavu.

Česko momentálně registruje 20 nových případů za posledních 7 dní na 100 tisíc obyvatel a 46 případů za poslední dva týdny na 100 tisíc, vyplývá z dat ministerstva zdravotnictví.

Reprodukční číslo R, které udává počet dalších lidí nakažených jedním infikovaným, je k dnešku na hodnotě 0,83.

V úterý dostalo vakcínu 111 024 lidí, celkově tak bylo podáno 6 099 710 dávek vakcíny. 4 246 953 lidí dostalo jednu dávku, 1 795 856 obě dávky.

Podrobně si situaci s počty nakažených můžete projít v unikátní MAPĚ.

Nově od úterý nejsou ve vybraných krajích povinné roušky ve školách. Podrobně si projděte novinky ZDE.

Od úterý se také podle rozhodnutí kabinetu zmírnily podmínky pro návštěvy zdravotnických zařízení a zařízení sociální péče.

Od 1. července pak nebude povinné pravidelné testování na koronavirus v zaměstnání ani u živnostníků, rozhodla v pondělí vláda. Testy nebudou potřeba ani ve školách, což se může týkat třeba letních termínů zkoušek na univerzitách.

Poslanci by měli dnes projednat zavedení tzv. covid pasů, které mají usnadnit cestování po Evropské unii. Na jejich zakotvení v českých zákonech není mezi poslanci jednota. Někteří tvrdí, že není potřeba s ohledem na to, že pasy upraví přímo účinné evropské nařízení. Ministerstvo zdravotnictví naopak tvrdí, že k vydávání certifikátů potřebuje zákonné zmocnění. Opoziční hnutí SPD už ohlásilo, že bude přijetí novely blokovat. Diskriminuje podle něj lidi, kteří se nechtějí nechat očkovat a testovat.

Reklama

Související témata:

Doporučované