Hlavní obsah
Online

Blatný chce prodloužit nouzový stav o měsíc. Má plán, jak přesvědčí poslance

Tisková konference ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) po jednání Ústředního krizového štábu.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- Ministr Jan Blatný bude příští týden žádat o další měsíc nouzového stavu. Ten momentálně platí do 12. prosince. Blatný slíbil, že do Sněmovny přinese argumentaci s rozpracováním každého detailu, která by měla poslance přesvědčit, aby na prodloužení kývli.

- Za středu v Česku přibylo zatím 2404 nakažených. Data jsou aktuální k osmnácté hodině a budou doplněna během noci. Počet pacientů, kteří jsou momentálně s nemocí hospitalizováni, je 4667 a 611 je evidováno jako v těžkém stavu. Počet hospitalizovaných tak v poslední době s mírnými výkyvy klesá.

- Protiepidemický systém PES i nadále odpovídá stupni 3 s hodnotou 57 bodů.

- První dodávky vakcíny proti covidu-19 by mohly být podle ministra zdravotnictví Jana Blatného v ČR dostupné na přelomu ledna a února. Evropská léková agentura je podle něj zřejmě schválí v první polovině ledna.

Vývoj jsme sledovali i v úterý:

  • Opatření přehledně: Ve čtvrtek otevírají obchody, muzea i bazény

    Ve čtvrtek mohou po měsíci a půl otevřít obchody, které vláda kvůli epidemii koronaviru přikázala zavřít. Do škol se navíc mohou vrátit žáci středních škol. Otevírají třeba i knihovny, restaurace nebo posilovny. Podívejte se na přehled.

  • Za dnešek přibylo zatím 2404 nakažených

    Za středu v Česku přibylo zatím 2404 nakažených. Data jsou aktuální k osmnácté hodině a budou doplněna během dnešní noci. Počet pacientů, kteří jsou momentálně s nemocí hospitalizováni, je 4667 a 611 je evidováno jako v těžkém stavu. Počet hospitalizovaných tak v poslední době s mírnými výkyvy klesá.

  • Hejtman Vysočiny se pozastavuje nad efektem antigenních testů

    Hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek (ODS a STO) postrádá uspokojivou odpověď na otázku, jaký efekt bude mít bezplatné antigenní testování na koronavirus. Přesto je podle něho testování na Vysočině připravené. Kromě současných odběrových míst je předjednaná i spolupráce s dvěma soukromými subjekty a hasiči. Široké testování všech zájemců připravuje vláda, bude mu předcházet testování učitelů od 4. prosince.

  • MŠMT zaslalo školám informace k testování učitelů

    Vedení školy bude muset umožnit učiteli absolvovat chystané testování pedagogů na koronavirus, pokud tím nevznikne problém se zajištěním výuky. Na žádost pak škola vyučujícímu pro vyšetření vydá potvrzení o tom, že pracuje jako pedagog. Vyplývá to z informací, které dnes Ministerstvo školství poslalo do škol společně s formuláři pro potvrzení o zaměstnání učitele a o absolvování antigenního testu. Školy dnes také dostaly informace potvrzující návrat dalších žáků do škol od 7. prosince.

  • Ministr Blatný bude příští týden žádat o další měsíc nouzového stavu

    Nouzový stav v Česku momentálně platí do 12. prosince, ministr zdravotnictví Jan Blatný požádá příští týden poslance prostřednictvím premiéra Andreje Babiše o jeho prodloužení o další měsíc. Slibuje, že do Sněmovny přinese argumentaci s rozpracováním každého detailu, která by měla poslance přesvědčit, aby na prodloužení kývli. Při minulém schvalování se mu kvůli nechuti zejména opozičních poslanců nepodařilo prosadit prodloužení o celý měsíc. „Tím, že v současné době dochází k rozvolnění, už z principu kolem Vánoc dojde k nějaké změně v epidemické situaci, tedy ke zvýšení počtu nakažených. To, jakým způsobem se to projeví na populaci, budeme vědět někdy v polovině ledna. To je i ten důvod, proč budu žádat o prodloužení nouzového stavu o měsíc, protože si myslím, že by nebylo zodpovědné, kdybychom omezení i kapacity, které máme díky nouzovému stavu, uvolňovali dříve než v polovině ledna,“ uvedl Blatný.

  • Sněmovna dostala ucelený návrh změn ke kurzarbeitu

    Sněmovna dnes dostala ucelený návrh změn pravidel kurzarbeitu, který připravilo ministerstvo práce. Počítá s příspěvkem od státu při výpadku práce ve výši 70 procent hrubého výdělku do 1,5násobku celostátní průměrné mzdy. Vláda by stanovila, odkdy je možné kurzarbeit mít, na jak dlouho a jaký může být výpadek práce. Firmy, které by vyplácely dividendy, by podporu nezískaly.

  • Blatný: Navrhované pravomoci už hygiena má, jen nejsou plošné

    Pravomoci, které má v připravované novele zákona získat hlavní hygienik řídící novou Státní hygienickou službu, už podle ministra zdravotnictví Jana Blatného krajské hygienické stanice v současné době mají. Jen nemohou stejná opatření vydávat plošně. Novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která státní hygienickou službu zavádí, kritizovali někteří odborníci i opoziční politické strany. I jim ho chce ministr vysvětlovat, dodal. „Jenom do právnické řeči překládá to, co žijeme teď. Nejedná se o žádného Velkého bratra, o nic, co by bylo prováděno proti vůli občanů,“ uvedl ministr. Podle něj má umožnit například fungování mobilní aplikace eRouška nebo zajistit soulad s požadavky Úřadu na ochranu osobních údajů.

  • Průzkum: Dvě třetiny lidí s příznaky či kontaktem nebyly na testu

    Dvě třetiny lidí, kteří byli podle výzkumu Život během pandemie za poslední měsíc v osobním kontaktu s nakaženým covidem-19 nebo měli typické příznaky nemoci, nebyly na testu. Z dotazovaných mělo kontakt či příznaky 14 procent lidí, jen pět procentních bodů bylo testováno, uvedl na twitteru sociolog Daniel Prokop, jehož výzkumná agentura PAQ Research se na výzkumu podílí. V průzkumu odpovídá do března každé dva až tři týdny stejná skupina více než 2200 respondentů. Shromažďuje data o míře kontaktů, typech jejich aktivit, testování a případných příznacích nemoci.

  • Do VŠ v Praze se v pondělí všechny první ročníky nevrátí

    Všichni studenti prvních ročníků se od pondělí k prezenční výuce na vysokých školách v Praze nevrátí. Ačkoli jejich návrat bude při zmírnění vládních opatření proti covidu-19 od pondělí možný, vysoké školy budou zřejmě zatím pokračovat spíš v jejich vzdělávání na dálku. Víc se asi obnoví praktika, která budou podle protiepidemického systému PES od pondělí povolená pro všechny studující. Vyplývá to z vyjádření zástupců vysokých škol, kteří odpověděli na dotaz ČTK.

  • Vondrák: K testování veřejnosti potřebujeme včas metodiku

    Při chystaném testování veřejnosti by hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO) uvítal především včasnější dodání metodiky a organizačních pokynů. Samotné testování Vondrák vítá. V minulých dnech opakovaně poukazoval na to, že považuje za chybu snižující se počet prováděných testů. „Zvýšení počtu provedených testů na území celé republiky považuji za zásadní krok v boji s koronavirem. Proto za Moravskoslezský kraj nabídnu při prosincovém testování občanů maximální možnou součinnost. Zároveň budu klást důraz na důkladnou přípravu celého projektu tak, aby měly všechny zúčastněné subjekty dostatek času na přípravu. Ocenil bych včasnější dodání metodiky a organizačních pokynů, než jak tomu bylo při testování pedagogických pracovníků,“ uvedl Vondrák.

  • Češi si kvůli pandemii na dárky půjčují méně než před rokem

    Poskytovatelé úvěrů zatím zaznamenali letos meziroční pokles zájmu o půjčky na vánoční dárky o desítky procent. Důvodem je pandemie koronaviru. Za poklesem stojí podle nich částečná karanténa, se kterou souvisí jak pokles příjmů řady obyvatel, tak zavřené provozovny a obchody, které se budou otevírat až ve čtvrtek. „Lidé si nyní lidé půjčují méně ve srovnání s loňským rokem, což je ovlivněno pandemií. Lidé jsou více obezřetní ke svým financím, ale samozřejmě také tím, že byly uzavřené kamenné prodejny. I my zaznamenáváme logicky nárůst nákupů na splátky v e-shopech,“ řekl ČTK generální ředitel Home Credit ČR a SR Luděk Jírů. Pokles nákupu na splátky souvisí podle něj s celkovým poklesem spotřeby, která je daná koronavirovou krizí.

  • Vědci zjistí z vibrací těla pacienta s covidem vývoj nemoci

    Vědci z Přírodovědecké fakulty Univerzity Hradec Králové pracují na vývoji senzorů a algoritmů, které z vibrací těla pacienta s covidem zjistí, jaký u něj bude vývoj nemoci. Systém je navržený jako bezkontaktní se senzory uloženými pod matrací, na které pacient leží. Metodu vědci zatím testují v nemocnicích v Chrudimi a v Trutnově.

  • Státy východní Evropy žádají Česko o pomoc

    Česko má žádosti o materiální pomoc kvůli zvládání epidemie covidu-19 z Ukrajiny, Běloruska, Kosova, Černé Hory či Severní Makedonie. Ústřední krizový štáb vyhodnotí, s kterými žádostmi je Česko schopné pomoci, řekl novinářům po dnešním zasedání štábu jeho šéf Jan Hamáček. Konečné rozhodnutí na zaslání pomoci bude pak náležet vládě.

  • ČSSD chce postradatelné dotace směřovat na dopady covidu-19

    ČSSD chce směřovat peníze určené pro neziskové organizace na podporu zdravotní péče a skupin ohrožených pandemií covidu-19. Sociální demokraté chtějí po schválení rozpočtu prosadit usnesení, aby „postradatelné peníze“ směřovaly výhradně na „podporu zdravotní, sociální a ekonomické péče o oběti pandemie“ a k ohroženým cílovým skupinám.

    První místopředseda strany Roman Onderka dnes ve Sněmovně uvedl, že pandemie znamenala bezprecedentní zásah do chodu státu. „Za této situace je nutné soustředit všechny dostupné prostředky na zmíněné cíle,“ uvedl. Dodal, že dotace nestátním neziskovým organizacím jsou neopomenutelnou částí státního rozpočtu.

  • Hamáček: Antigenní testy zdarma budou připravené k 18. prosinci

    Systém testování antigenními testy zdarma bude dle Hamáčka nastaven k 18. prosinci, využije kapacity krajských nemocnic. Pomáhat bude 32 týmů hasičů.

  • Mediky dál potřebujeme, říká Hamáček

    Systém by zásadně poškodilo, kdybychom zítra všechny mediky propustili, řekl po jednání Ústředního krizového štábu jeho předseda Jan Hamáček. Opozice vyzvala vládu, aby s přesunem České republiky do třetího stupně protiepidemického systému zrušila pracovní povinnost některých studentů lékařských fakult.

  • Hamáček: Je třeba prodloužit nouzový stav

    Ministr vnitra Jan Hamáček po jednání Ústředního krizového štábu řekl, že je potřeba prodloužit nouzový stav. Epidemická situace se nezlepšuje dost rychle na to, aby se Česká republika během svátku dostala na druhý stupeň protiepidemického systému. Pravděpodobně tedy zůstane na stupni 3, kvůli kterému je třeba nouzový stav prodloužit, řekl Hamáček. Současný nouzový stav platí do 12. prosince, o jeho prodloužení musí vláda požádat Sněmovnu.

Reklama

Hlavní zprávy