Hlavní obsah

Velké hospodské vymírání. Skončí čtvrtina restaurací

„Jsme optimisté, věříme, že se Češi vrátí do hospod a restaurací, je jen otázka, jak dlouho to bude trvat,“ říká šéf Pivovarů Staropramen Zdenek Havlena.Video: Zuzana Hodková

 

Reklama

„Pivo už potřebovat nebudeme, končíme.“ Věta, kterou stále častěji slyší obchodní zástupci pivovarů od majitelů hospod. Pivovary Staropramen už evidují desítky podniků, které skončily, a čekají že jich bude 20 až 30 procent.

Článek

Pivovary a restaurace – spojenectví, jež funguje a o které se starají obchodní zástupci pivovarů. Jenže ti teď stále častěji slyší: „Pivo už potřebovat nebudeme. Končíme.“

„Vyhlídky nejsou moc příznivé. Odhadujeme, že počet hospod, které už nebudou moci otevřít, bude 20 až 30 procent,“ říká šéf Pivovarů Staropramen Zdenek Havlena.

Situaci pro pivovar monitorují jeho obchodní zástupci. Už teď z desítek podniků přinesli zprávu, že skončily nebo v nejbližších dnech skončí. „To jsou restaurace, které se už rozhodly. Pak jsou stovky podniků, jež jsou ve velkém ohrožení a u kterých hrozí, že zavřou v nejbližší době,“ říká Havlena s tím, že pro pivovary a restaurace bylo zveřejnění režimu, ve kterém budou vládní restrikce ukončovány, velkým zklamáním.

S ohledem na vývoj epidemie totiž podniky doufaly v časnější uvolnění. Vláda harmonogram pro rozvolnění svých opatření minulý týden uspíšila tak, že místo 8. června končí 25. května. Podniky však žádají, aby to bylo ještě dřív. „Pro zavřené restaurace a hospody má každý týden fatální dopad,“ říká Havlena.

Pivovary Staropramen

Společnost provozuje tři pivovary - Staropramen, Pardubický pivovar a Ostravar.

Staropramen je druhý největší český pivovar se stopadesátiletou tradicí. Je také druhou nejprodávanější českou značkou piva v zahraničí.

Společnost je součástí skupiny Molson Coors.

Výroba sudového piva čeká

I v pivovaru tak zatím linky na výrobu sudového piva stojí. Nastartují, až se přiblíží termín otevírání restaurací. Pivovar navíc čeká nepříjemná věc, tedy likvidace prošlého piva z restaurací a skladů, které se nemohlo prodat kvůli vládním opatřením.

„Všechno teď budeme stahovat zpět a likvidovat,“ říká šéf Pivovaru Staropramen Zdenek Havlena s tím, že pivo nelze jen tak jednoduše vylít do kanálu. Musí se totiž likvidovat ekologicky a navíc za přítomnosti státních úředníků. „Z pohledu režimu spotřební daně se takováto likvidace musí dělat za asistence Celní správy a máme na to speciální režim, jak se s takovým pivem pracuje,“ říká Havlena.

Prošlé pivo se vylije do vnitřní kanalizační sítě, odkud putuje do neutralizačních nádrží a je dále upravováno. Teprve pak může do městské kanalizace.

Prvenství v pití piva Čechům zůstane

Jedno už je teď jisté. Piva se vypije rozhodně méně než v předchozích letech. S loňskou spotřebou 139 litrů na osobu jsou přitom Češi největší pijáci piva na světě. A tohle prvenství jim nejspíš zůstane i letos. I když se počet vypitých půllitrů výrazně sníží. „Dopad na spotřebu piva nebude jenom v Česku, bude celosvětový,“ říká Havlena.

Jaké bude číslo na konci roku, zatím jasné není. Současné ztráty se ale dohnat nepodaří. Jen Staropramen po dobu vládních opatření eviduje třetinový pokles prodejů – přepočteno na tržby je pak ztráta ještě vyšší a činí zhruba 40 procent.

Malé pivovary, které si nemohou vypomoci prodeji baleného piva, jsou na tom ještě hůř. Prezident Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň predikuje, že čtvrtina ze zhruba 500 minipivovarů tuto krizi neustojí, budou muset zavřít nebo je jejich majitelé prodají.

Bez daně bychom se nadechli

„Myslím, že je každému jasné, že se to dohnat nedá. Ztráty, které jenom my budeme mít, obecně půjdou do sta milionů korun. Bude záležet, jak rychle se situace vrátí do normálu. Ale z pohledu roku se to dohnat nedá,“ říká Havlena s tím, že pivovarům by pomohlo snížení nebo dočasné pozastavení spotřební daně. To by jim totiž umožnilo nadechnout se.

Záležet bude však také na tom, jak rychle se lidé opět vrátí do hospod a zda budou fungovat stejně jako před krizí. „ My jsme optimisté, ale čím dřív se tak stane, tím lépe,“ dodává Havlena.

Pivovarům Staropramen se teď zastavil i export, který spadl dokonce o dvě třetiny.

Reklama

Doporučované