Hlavní obsah

Přijďte, jsme na vás připravení, vzkazuje Trumpovi íránský generál

Vzkaz Trumpovi od íránského generála.Video: Marek Martinovský, AP

 

Reklama

Další z řady ostrých slovních výměn mezi Íránem a Spojenými státy tentokrát přišla ze strany íránských ozbrojených sil.

Článek

Generálmajor zvláštních sil Quds íránských Revolučních gard Kásim Sulejmaní varoval amerického prezidenta Donalda Trumpa před dalšími hrozbami vůči Íránu. Reagoval tak na Trumpův tweet adresovaný íránskému prezidentovi Hasanu Rúhánímu.

V íránském Hamadánu generál řekl, že „je jeho povinností jako vojáka reagovat na hrozby“ prezidenta USA. „Mluvte se mnou, ne s Rúháním. Je pod prezidentovu důstojnost vám odpovídat,“ prohlásil Sulejmaní.

„Jsme vám blízko, blíž, než si umíte představit. Pojďte. Jsme připravení.“ 

„Pokud začnete válku, my ji skončíme. Víte, že tahle válka zničí všechno, co máte,“ reagoval generál na Trumpovu rétoriku. Dodal také, že prezident Spojených států hovoří jazykem „nočních klubů a heren“.

Vztahy mezi USA a Íránem se rapidně zhoršily od chvíle, kde prezident Trump vypověděl v květnu jadernou dohodu s Teheránem. Trumpovo rozhořčení pak vyvolalo varování ze strany prezidenta Rúháního, že „válka s Íránem by byla matkou všech válek, mír s Íránem je matkou všeho míru“. 

Trump na to odpověděl rozhněvaným tweetem, v němž poručil Íránu, aby už „nikdy nevyhrožoval“ Spojeným státům. Důsledky, kterými pohrozil, by podle Trumpa byly nevídané.

Reklama

Doporučované