Hlavní obsah

Příkaz vlády nebyl potřeba. Většina firem testuje, nebo chce

Foto: Shutterstock.com

Většina firem začala, nebo chce testovat bez ohledu na požadavky vlády.

Reklama

Firmy chtějí testovat i bez ohledu na požadavky vlády. Podle průzkumu mezi asi stovkou českých firem jich 41 s testy začalo a 66 s tím chce začít nebo pokračovat. Více skeptické k testům jsou menší firmy.

Článek

Již před vládou vyhlášeným záměrem podpořit testování zaměstnanců ve firmách provádělo testování 41 procent firem. Zároveň 66 procent všech firem uvedlo, že testování hodlají spustit nebo v něm pokračovat v následujících šesti měsících. Vyplývá to z průzkumu poradenské společnosti PwC, provedla jej od 23. února do 25. února mezi stovkou šéfů českých firem.

Ve čtvrtek večer vláda oznámila, že Česko od pondělí 1. března spustí plošné testování ve firmách. Proplácet se budou čtyři testy na osobu za měsíc. V první fázi bude systém dobrovolný, později povinný,

Ředitelé menších firem do 199 zaměstnanců se k testování podle průzkumu stavěli skeptičtěji. Zkušenosti s testováním má třetina menších firem a plánuje ho zavést 60 procent šéfů firem. Firmy s více než 200 zaměstnanci testují v 55 procentech a v budoucnu to má v plánu 76 procent z nich.

„Některé firmy, zejména ty z kancelářských profesí, měly dosud k dispozici i jiné efektivní nástroje, jak snížit a eliminovat riziko přenosu nákazy na pracovišti. Jde samozřejmě hlavně o home office, rotaci zaměstnanců, rozestupy na pracovišti, respirátory nebo dezinfekce,“ uvedl partner PwC a expert na poradenství firem v krizi Petr Smutný.

Vláda plánuje, že testy ve firmách bude možné provádět bez asistence zdravotníka. „Potřebujeme, aby se dostalo maximální množství testů do České republiky, aby se distributoři a dovozci dostatečně zazásobili. A během následujících několika dní, zatím nechceme stanovovat přesné datum, aby jich tady právě bylo dostatek, se přejde na systém povinný,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Úřad vlády po středečním jednání kabinetu uvedl, že stát přispěje na jeden test maximálně 60 korun, testování bude částečně hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. Nárok se bude vztahovat jak na zaměstnance, tak na osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ).

Reklama

Doporučované