Hlavní obsah

Babiš k Čapímu hnízdu: Vy si vystačíte sami. Dokumenty o konci trestního stíhání nezveřejní

Brífink Andreje Babiše při návštěvě Ústeckého krajeVideo: Seznam Zprávy

 

Reklama

Premiér se za doprovodu několika ministrů podíval do Ústí nad Labem. Odůvodnění pro zastavení kauzy Čapí hnízdo nehodlá zveřejnit.

Článek

Pět dní od chvíle, kdy šéf Městského státního zastupitelství v Praze (MSZ) Martin Erazím překvapivě rozhodl o zastavení vyšetřování Andreje Babiše a dalších lidí v kauze Čapí hnízdo, zatím stále není zcela jasné, jak své rozhodnutí odůvodnil. MSZ celý dokument nezveřejnilo a podle zjištění Seznamu se na nic podobného nejspíš nechystá ani premiér Babiš.

„Myslím, že antibabišovská kyperská firma Seznam Zprávy si vystačí sama,“ reagoval Babiš na dotaz Seznamu během návštěvy Ústeckého kraje. „Vy si to tam napíšete…takže já to komentovat nebudu,“ dodal.

Policie Babiše obvinila v říjnu 2017 z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie, letos v dubnu ho policisté navrhli obžalovat. Podstatou případu je to, že společnost Farma Čapí hnízdo původně patřila Babišovu holdingu Agrofert.

V prosinci 2007 se přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele a o rok později získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na niž by jako součást Agrofertu neměla nárok. Po několika letech se pak společnost pod Agrofert vrátila. Babiš vlastnil holding do předloňského února, pak jej vložil do svěřenských fondů.

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) je v doprovodu ministrů zdravotnictví Adama Vojtěcha, průmyslu a obchodu Karla Havlíčka a životního prostředí Richarda Brabce na návštěvě Ústeckého kraje.

Premiér svůj program začal návštěvou Masarykovy nemocnice. Pokračovat bude v Palivovém kombinátu Ústí a zavítá i k Jezeru Milada a do obce Horní Jiřetín, která se stala terčem pozornosti kvůli sporu o prolomení těžebních limitů. Po třetí hodině se pak bude konat prohlídka místa možného vedení tunelu pro obchvat Bíliny.

Reklama

Související témata:

Doporučované