Hlavní obsah
Online

Konec nálepky trestně stíhaný premiér. Žalobce očistil Babiše

Speciál Seznamu k zrušení stíhání v kauze Čapí hnízdoVideo: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Případ nyní ještě přezkoumá nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Článek

Žalobci po čtyřech letech vyšetřování zastavili stíhání Andreje Babiše a dalších pěti lidí v kauze Čapí hnízdo.

Vedoucí Městského státního zástupitelství v Praze Martin Erazím se přidal k dřívějšímu názoru dozorujícího státního zástupce Jaroslava Šarocha.

„Provedené dokazování však vedlo k závěru, že Farma Čapí hnízdo podmínky definice malého a středního podniku splňovala,“ uvedl Erazím. O podvod tedy nešlo.

Případ nyní přezkoumá nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Rozhodnutí žalobců okomentoval také Andrej Babiš. „Nemám o tom zatím úplné informace. Advokáti mi potvrdili, že zastavení přišlo. Takže ted nejsem schopen to komentovat,“ řekl premiér na tiskové konferenci po schůzce s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem.

V online přenosu nabízíme reakce a souvislosti a například také dokument: Plné znění rozhodnutí šéfa pražského zastupitelství Erazíma.

Vyjádření Andreje Babiše k zastavení kauzy Čapí hnízdo

Tisková konference Andreje Babiše k zastavení kauzy Čapí hnízdoVideo: ČTK, ČTK

  • Rozhodnutí přezkoumají i lidé od Bradáčové

    Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová na webu připomněla, že rozhodnutí městského státního zastupitelství podléhá také dohledovému přezkumu vrchního státního zastupitelství. „Pokud by zdejší státní zastupitelství došlo k závěru, že rozhodnutí bylo vydáno v rozporu se zákonem a je nutno jej zrušit (…), zašle neprodleně Nejvyššímu státnímu zastupitelství spolu se spisem stanovisko, ve kterém kvalifikovaně uvede, v čem rozpor se zákonem spatřuje,“ popsala.

  • Ondráčka: Argument žalobce v kauze Čapí hnízdo nedává smysl

    Argumenty šéfa pražských žalobců Martina Erazíma kritizuje David Ondráčka z Transparency International. Erazím ve svém zdůvodnění, proč zastavil kauzu Čapí hnízdo, uvedl, že šlo o složitou právní otázku ohledně výkladu právního pojmu malý a střední podnik, pro které byla určena padesátimilionová evropská dotace a farma ji v létě 2008 získala. Propojení Čapího hnízda s Agrofertem podle Erazíma nehrálo roli, protože si oba podniky nekonkurovaly ani nesjednocovaly svoji činnost na společném trhu. „I přes zjištěné vazby mezi těmito subjekty, zejména prostřednictvím rodinných příslušníků, byla proto Farma Čapí hnízdo správně posouzena jako nezávislý podnik,“ vysvětlil Erazím.

    „To bývá normální, ve skupině si firmy obvykle nekonkurují. Jde o to, zda svou činnost koordinují, a to evidentně dělaly. Financováním, dotacemi i fiktivní reklamou,“ napsal Ondráčka na Twitteru.

  • Šéf žalobců Zeman zatím nemá spis

    Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman může rozhodnutí o zastavení stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) a dalších v kauze Čapí hnízdo potvrdit i zrušit. Zatím nemá k dispozici rozhodnutí Městského státního zastupitelství v Praze ani spisový materiál, proto se nechce blíže vyjadřovat. „Bere za dané, že bylo rozhodnuto o zastavení trestního stíhání. Jakmile toto rozhodnutí nabude právní moci, bude předloženo Nejvyššímu státnímu zastupitelství k přezkoumání zákonnosti,“ uvedl Zemanův mluvčí Petr Malý. Nejvyšší státní zástupce má pro přezkoumávání zákonnou lhůtu tří měsíců od právní moci usnesení. „Po tomto přezkumu může dojít buď k závěru, že usnesení bude shledáno jako zákonné a pak zůstane v platnosti, nebo bude jako nezákonné zrušeno. Toto jsou ale pouze teoreticky popsané možnosti,“ řekl Malý.

  • Na Twitteru se ptají, jak rychle umí číst žalobce Erazím

    Na sociálních síti Twitter se debatuje, jak mohl vedoucí městský státní zástupce Martin Erazím prostudovat za dva týdny dokumenty k případu Čapí hnízdo. Tedy 90 stránek se zdůvodněním rozhodnutí svého podřízeného Jaroslava Šarocha, aby bylo stíhání Andreje Babiše a spol. zastaveno, a více než 20 tisíc stran spisu k samotnému případu.

    Odpověd mluvčího Městského státního zastupitelství Aleše Cimbaly:

    „Zda procházel (Martin Erazím – pozn. red.) spis, to vám nedokážu řici. Musel se určitě seznámit s tím 90stránkovým rozhodnutím, vyhodnotit jeho kvality, jestli je zákonné a důvodné. Pokud by tam byly nějaké nejasnosti, je potřeba se seznámit s některými částmi spisu, nebo pokud by to rozhodnutí bylo ve velmi špatné kvalitě. Domnívám se, že k tomu nedošlo.“

  • Doufala jsem, že to zastaví už policie, říká Mayerová

    Jana Mayerová, jedna z obviněných v kauze kolem dotace na stavbu farmy Čapí hnízdo, ČTK řekla, že věřila v zastavení stíhání. Byla přesvědčena, že nebyly porušeny zákony. Jen doufala, že to udělá už policie. „Hlavní pocit, který mám, je pocit obrovské úlevy,“ řekla Mayerová.

  • Faltýnek: Byla to uměle vytvořená kauza proti Babišovi

    „Z mého pohledu, protože já jsem byl přímým účastníkem kauzy Čapí hnízdo, se prokázalo, že to byla uměle vytvořená kauza s cílem dostat pana Babiše z politiky ven. Ale ukázalo se, že stále žijeme v právním státě,” řekl na brífinku Jaroslav Faltýnek (ANO), který byl v začátku kauzy mezi obviněnými, ale státní zástupce později jeho stíhání zrušil.

  • Co může být nemorální, nemusí být trestné, vysvětluje advokát

    „Trestní právo je krajní prostředek. Před tím, než můžeme hovořit o spáchání trestného činu, může být spousta věcí, které jsou nemorální, ale ne trestné,“ řekl v poledním zpravodajském speciálu Televize Seznam odborník na trestní právo Tomáš Sokol.

  • Hlubuček: Babiše musíme porazit politicky

  • Smutný den pro tento stát, tweetuje Pirát Michálek

  • Pospíšil: Taková změna názoru se děje v 1 % případů

  • Reakce předsedy ODS

  • Rozhodnutí už má i Babiš a advokáti

    Dokument Městského státního zastupitelství v Praze mají k dispozici již i premiér Andrej Babiš a další členové rodiny, kteří čelili stíhání, tak i jejich advokáti. „Rozhodnutí jsem obdržel, týká se šesti obviněných, jejich stíhání bylo zastaveno. V současné době se s ním začínám seznamovat,“ řekl Seznamu Josef Bartončík, který zastupuje Janu Mayerovou.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy