Hlavní obsah

Babiš vládní krizi na Hradě nevyřešil, Zeman si dále stojí za Staňkem

Brífink Andreje Babiše po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Rozpad vlády se znovu přiblížil. Prezident svůj další tah odhalí v pátek, kdy se v Lánech potká s šéfem ČSSD Janem Hamáčkem a ministrem kultury Antonínem Staňkem. ČSSD chce v návaznosti na to řešit situaci v pondělí na jednání předsednictva strany.

Článek

Schůzka Andreje Babiše (ANO) s prezidentem Milošem Zemanem vyřešení vládní krize nepřinesla.

„Vysvětlil jsem panu prezidentovi, že máme koaliční smlouvu, podle které jsem postupoval. On má svůj pozitivní názor na pana Staňka,” řekl Babiš po schůzce.

Premiér zopakoval, že názor na zvoleného nástupce na Ministerstvu kultury zůstává u Zemana stejný. „Pana Šmardu nepovažuje za ideálního kandidáta na tento post,“ dodal Babiš s tím, že řešení budou zainteresované strany hledat v pátek. To se má s prezidentem sejít předseda ČSSD Jan Hamáček a navržený nástupce ministra kultury Michal Šmarda.

Předseda vlády doufá v to, že výměna v čele Ministerstva kultury, kterou požaduje koaliční ČSSD, bude vyřešena nejpozději příští týden.

Zeman nepřijal Staňkovu demisi a dosud nevyhověl ani Babišově žádosti o odvolání ministra, což hlava státu podle Ústavy učinit musí. Předseda vlády opakovaně říká, že chce spor řešit diplomaticky, neuvažuje o podání kompetenční žaloby na prezidenta.

Zeman přijal Babiše a vicepremiéra a předsedu ČSSD Jana Hamáčka na zámku v Lánech před týdnem, schůzka ale další posun v situaci kolem Ministerstva kultury nepřinesla. Hamáček poté uvedl, že pokud by sociální demokracie nemohla rozhodovat o svých zástupcích v kabinetu, neměla by její účast ve vládě smysl. Babiš se tak pokusí znovu Zemana přesvědčit, aby žádosti ČSSD na odvolání Staňka vyhověl.

Předsednictvo hnutí ANO ve středu večer dospělo k závěru, že prezident by měl akceptovat požadavek na odvolání ministra Staňka a následně jmenovat kandidáta, kterého sociální demokracie navrhne. Předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek řekl, že hnutí podporuje smírné řešení krize. Babiš členům vedení podle něho naznačil možné cesty k řešení, možnost výměny ministerstev mezi koaličními stranami mezi nimi není.

V pátek se Zeman sejde v Lánech s Hamáčkem a Staňkem. ČSSD chce v návaznosti na to řešit situaci v pondělí na jednání předsednictva strany.

Reklama

Doporučované